Únor 2012

Kuřecí maso dušené v zelenině

4. února 2012 v 18:31 | coco-choc |  Maso
Jelikož se sliby mají plnit nejen o Vánocích, konečně Vám mohu naservírovat další recept z této kuchařky. V minulém článku jsem Vám slíbila jeho brzké uveřejnění, jelikož už mě všichni znáte, muselo Vám být nas slunce jasné, že zas tak brzy to nebude :-). Dost okolků, dnes tu pro Vás mám "fakt" jednoduchý a "sakra" zdravý recept na dušené kuřecí maso v zelenině.



Samozřejmě chápu, že se některým z Vás zježily vlasy na hlavě, už jen při pomyšlení na dietní kuřecí maso, jehož dietnost je ještě podpořena zeleninou. Věřte nevěřte, já vlastně také nevěřila, ale bylo to dobré. Na mou duši, na psí uši! A propos, co je základem svíčkové?! :-)

Ingredience:
  • 500 g kvalitních kuřecích prsou (můžete použít i stehna či naporcované kuře nebo třeba můžete sáhnout po mase králičím)
  • 3 mrkve
  • 1 menší bulva celeru
  • 1 petržel
  • kousek pórku
  • kousek kapusty
  • 6 stroužků česneku
  • olivový olej
  • hrubozrnná hořčice
  • sůl a koření podle chuti

Postup:
Nejnáročnější fází tohoto receptu je začátek, neboť, jak můžete usoudit podle předchozí fotografie, je třeba téměř veškeré ingredience nakrájet. Kuřecí maso na kostky, zeleninu na drobné kostičky a česnek na plátky. Jakmile budete mít za sebou krájecí maraton, máte vyhráno. Jelikož už jen rozehřejete ve větším hrnci olej, vhodíte na něj zeleninu.


Zeleninu lehce osmahnete, přihodíte kuřecí maso, které taktéž necháte lehce opéct. Následně přidáte hrubozrnnou hořčici (myslím, že jsem dala poctivé 3 lžíce), ochutíte vybraným kořením, osolíte a zalijete tak půl litrem vody. V tuto chvíli stáhněte "plamen" /elektriku/, hrnec přiklopte poklicí a nechte maso, ať se dusí. Zatím si můžete třeba můžete vyprat, vypít kávu, prohlédnout časopis, či co je libo, neboť máte tak hodinu čas. Na tento pokrm opravdu nespěchejte, duste jej jen na mírném plameni, ať se všechny chutě prolnou.

Podávejte např. s rýží. Pokud máte doma odmítavce zeleniny, můžete část /nebo veškerou/ zeleninu rozmixovat na hladkou omáčku. V tomto případě bych spíš doporučovala dusit např. čtvrky kuřete, kuřecí stehna nebo výše zmiňovaného králíka.




Přeji Vám dobrou chuť!

PS: děkuji všem za milé komentáře pod minulým článkem. Mé speciální poděkování patří Pavle. Takže ještě jednou moc děkuji. Mám radost!
A kam dál?