Květen 2012

Jablečný koláč s drobenkou

21. května 2012 v 11:31 | coco-choc |  Sladké hříchy
Jasně! Z jablečného koláče asi nespadnete ze židle. Jablečný koláč je taková ta vděčná klasika v mnoha domácnostech. Nicméně vězte, že i na jablečném koláči můžete napáchat více škody než užitku.
Opět se budu opakovat, ale na kvalitních ingrediencích záleží. Takže k vaření/pečení požívejte jen ty nejlepší potraviny, které si můžete dovolit. Levný pseudosýr se kvalitním nestane ani po hodinovém zapékání, to mi věřte. A vězte, že méně je více. Ale zpět ke koláči.

A to konkrétně... Používejte jen pevná a šťavnatá jablka. Chcete se přeci po upečení zakousnout do jablka a ne do rozbředlé hmoty. Na "klasické" pečení preferuji máslo /vím, nehodí se všude, ale do toho receptu bezpochyby ano/. Máslovou chuť nic nenahradí! A jelikož ani manžel, ani já si nepotrpíme na hodně těsta, tak ani do tohoto receptu jej nebudu cpát. Naopak klasické olejové těsto odlehčím tvarohem a obohatím vanilkou.

Neberte můj názor jako jediný správný... Držte se svých zvyklostí a svých chutí!

Ingrediece:
Na korpus:
  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 250 g měkkého vaničkového tvarohu
  • 150 g polohrubé mouky
  • vanilková semínka z jednoho lusku
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
Na náplň:
  • 3 pevná jablka (u nás na plné čáře vítězí odrůda Braeburn)
  • citrónová šťáva
  • drobenka (Já používám zásadně studené máslo /není potřeba tolik mouky, když se pracuje rychle/, třtinový cukr a hrubou mouku. A poměr? By oko :-))

Postup:
Změklé máslo důkladně utřeme s tvarohem, přiklepneme vajíčko a přisypeme cukr.



Znovu třeme/šleháme. Ještě nezapomeneme přidat semínka z vanilkového lusku (vanilku může zastoupit vanilkový cukr nebo třeba skořice). K utřené hmotě prosejeme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Vypracujeme husté těsto. Vzniklé těsto přendáme do pečící formy, kteou jsme vyložili pečicím papírem. Povrch těsta uhladíme.

Naskládáme jablka, která jsme oloupali. Aby jablka nezhnědla, namočíme je v míse se studenou vodou, do které jsme přidali citrónovou šťávu. Jablka nakrájíme na měsíčky a postupně je naskládáme na povrch těsta.



Nakonec jablka bohatě zasypeme drobenkou.


Pečeme při 190 stupních cca 40 - 45 minut.



Koláč je naprosto famózní se zakysanou smetanou, ba i vanilková zmrzlina by nebyla marná :-).



Přeji dobrou chuť.
A kam dál?