Jablečný koláč s drobenkou

21. května 2012 v 11:31 | coco-choc |  Sladké hříchy
Jasně! Z jablečného koláče asi nespadnete ze židle. Jablečný koláč je taková ta vděčná klasika v mnoha domácnostech. Nicméně vězte, že i na jablečném koláči můžete napáchat více škody než užitku.
Opět se budu opakovat, ale na kvalitních ingrediencích záleží. Takže k vaření/pečení požívejte jen ty nejlepší potraviny, které si můžete dovolit. Levný pseudosýr se kvalitním nestane ani po hodinovém zapékání, to mi věřte. A vězte, že méně je více. Ale zpět ke koláči.

A to konkrétně... Používejte jen pevná a šťavnatá jablka. Chcete se přeci po upečení zakousnout do jablka a ne do rozbředlé hmoty. Na "klasické" pečení preferuji máslo /vím, nehodí se všude, ale do toho receptu bezpochyby ano/. Máslovou chuť nic nenahradí! A jelikož ani manžel, ani já si nepotrpíme na hodně těsta, tak ani do tohoto receptu jej nebudu cpát. Naopak klasické olejové těsto odlehčím tvarohem a obohatím vanilkou.

Neberte můj názor jako jediný správný... Držte se svých zvyklostí a svých chutí!

Ingrediece:
Na korpus:
  • 100 g másla
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 250 g měkkého vaničkového tvarohu
  • 150 g polohrubé mouky
  • vanilková semínka z jednoho lusku
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
Na náplň:
  • 3 pevná jablka (u nás na plné čáře vítězí odrůda Braeburn)
  • citrónová šťáva
  • drobenka (Já používám zásadně studené máslo /není potřeba tolik mouky, když se pracuje rychle/, třtinový cukr a hrubou mouku. A poměr? By oko :-))

Postup:
Změklé máslo důkladně utřeme s tvarohem, přiklepneme vajíčko a přisypeme cukr.



Znovu třeme/šleháme. Ještě nezapomeneme přidat semínka z vanilkového lusku (vanilku může zastoupit vanilkový cukr nebo třeba skořice). K utřené hmotě prosejeme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Vypracujeme husté těsto. Vzniklé těsto přendáme do pečící formy, kteou jsme vyložili pečicím papírem. Povrch těsta uhladíme.

Naskládáme jablka, která jsme oloupali. Aby jablka nezhnědla, namočíme je v míse se studenou vodou, do které jsme přidali citrónovou šťávu. Jablka nakrájíme na měsíčky a postupně je naskládáme na povrch těsta.



Nakonec jablka bohatě zasypeme drobenkou.


Pečeme při 190 stupních cca 40 - 45 minut.



Koláč je naprosto famózní se zakysanou smetanou, ba i vanilková zmrzlina by nebyla marná :-).



Přeji dobrou chuť.
 


4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ludmila Ludmila | E-mail | 21. května 2012 v 11:34 | Reagovat

Zdravím a děkuji za obohacení!
Koláč voní i přes monitor!
Krásné dny!
L. U. :-)

2 Bonitka Bonitka | Web | 21. května 2012 v 12:03 | Reagovat

Geniální, určitě v nejbližší době zkusím :)

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. května 2012 v 14:07 | Reagovat

[1]: Dobrý den, Ludmilo, a ještě lépe chutná :-).

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. května 2012 v 14:07 | Reagovat

[2]: A já doufám, že si pochutnáte ;-).

5 Meg Meg | Web | 21. května 2012 v 14:49 | Reagovat

Tak ten vypada naprosto fantasticky :) To pouziti masla nelze nechapat, zbytecne ho necim nahrazovat :)

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. května 2012 v 15:20 | Reagovat

[5]: Meg, děkuji. Nicméně proti Tvým famózním makrónkám (macarons :-)) jsem naprostý břídil :-D.

7 Dani Dani | Web | 21. května 2012 v 16:53 | Reagovat

Úžasný koláč :-) Také jsem pro máslo, vše je mnohem lepší a k jablkovému koláči není špatná "Ruská zmrzlina" v oplatce.

8 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 21. května 2012 v 17:43 | Reagovat

[7]: Jsem ráda, že máslo má své skalní fanoušky :-). "Ruská" mi moc nejede, ale když si pochutnáte, tak proč ne :-).

9 danielinama danielinama | 21. května 2012 v 19:30 | Reagovat

No já taky Ruskou zmrzlinu normálně moc nemusím, ale k jablkovému koláči je kupodivu opravdu dobrá (musí to být samozřejmě taková smetanová :-D )

10 Kamila Kamila | Web | 23. května 2012 v 23:46 | Reagovat

Koláč vypadá lákavě, o víkendu ho otestujeme. Díky za recept :-)

11 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 24. května 2012 v 8:07 | Reagovat

[9]: Proč ne :-)?! Ale asi se stejně přesvědčit nenechám :-D.

12 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 24. května 2012 v 8:08 | Reagovat

[10]: Kamilo, doufám, že se Vám koláš povede a že se si pochutnáte :-). Fajn den!

13 Ajina Ajina | E-mail | Web | 17. června 2012 v 22:05 | Reagovat

Fantastický koláč.

14 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. června 2012 v 7:55 | Reagovat

[13]: Děkuju moc :-)

15 Veronika Veronika | E-mail | 13. července 2012 v 10:30 | Reagovat

Mám ráda jablečné koláče, ale vždycky tak nerada strouhám jablka...takže tento recept mě potěšil svou jednoduchostí a koláč vypadá parádně:-) Tvaroh doma nemáme, tak nahradím hutnějším jogurtem, nevím jestli to bude dobré?? Ještě vyzkouším přidat do drobenky vločky nebo i nastrouhané oříšky...a uvidíme:) Děkuji za recept!:-)

16 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 13. července 2012 v 17:26 | Reagovat

[15]: Veroniko, děkuju za komentář. Myslím, že hustý jogurt bude za tvaroh vhodnou náhradou ;-). Jinak drobenka, do které přidáte ořechy bude naprosto skvělá. Vločkovou drobenku jsem dělala třeba tady - http://coco-choc.blog.cz/0907/jogurtovy-kolac-s-nektarinkami-a-vlockovou-drobenkou. Vynikající záležitost!

17 Louis Vuitton Outlet Louis Vuitton Outlet | E-mail | Web | 24. července 2012 v 3:59 | Reagovat

Now, that would never happen to me. Louis Vuitton Outlet "Three years later Garvey faced a growing problem amon g African-American women. She discovered that her husband was embroiled in a steamy down-low affair. For those unfamiliar with the phrase, “down- low” refers to men who are married or have girlfriends but secretly sleep with men.

18 Louis Vuitton Louis Vuitton | E-mail | Web | 18. srpna 2012 v 10:41 | Reagovat

The issue with these gadgets is definitely the possibility of Louis Vuitton sowing worry and anxiety inside your dog due to the unfavorable effects brought about by this particular number of collars.

19 Mia Mia | 9. září 2012 v 18:21 | Reagovat

Byla jsem skeptická, jelikož sem jablečný koláč pekla poprvé. Koláč se povedl, byl výborný. Chtěla bych pděkovat za recept, který si zařadím mezi nejlepší :-)

20 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 10. září 2012 v 18:27 | Reagovat

[19]: Ahoj Mio, moc Ti děkuju za tak milý komentář. Doufám, že i další recepty Tě tak nadchnou :-).

21 twipsi twipsi | 17. září 2012 v 15:35 | Reagovat

Díky za výborný tip. Jsem kuchařka-pekařka začátečnice a povedl se mi na jedničku. Do těsta jsem dala jeden vanil.cukr a do drobenky skořicový a je vynikající a dostatečně sladký (tedy alespoň pro mě a mé děti). Moc děkuji a ať se Vám i celé Vaší rodině daří!!!

22 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. září 2012 v 8:06 | Reagovat

[21]: Moc Ti, twipsi, děkuju za milý komentář a držím palce do dalších kulinářských pokusů :-).

23 Coach Outlet Store Coach Outlet Store | E-mail | Web | 22. září 2012 v 3:15 | Reagovat

caili0921Kreslit se bude na řízenou meditaci, hudbu a součástí jsou i různé afirmační techniky a postupy.

24 coach factory coach factory | E-mail | Web | 6. října 2012 v 9:50 | Reagovat

There is no need for you to waste time and money for a journey, because you can visit coach online outlet for your convenience.lindongfang1006

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 
A kam dál?