Červen 2012

Rebarborový koláč s drobenkou dole i nahoře

18. června 2012 v 15:20 | coco-choc |  Sladké hříchy
Rychlý a snadný recept na koláč se vždycky hodí... A tento koláč je nejen rychlý, ale i sakra dobrý! Mně můžete věřit, já jsme mlsná koza, která nemá ráda suché dusivé buchty. A taky hodně těsta... Tento koláš v podstatě žádné těsto nemá... Drobenka je na koláčích vždy to nejlepší, tak proč ji nepoužít i místo těsta (tedy základu)?!

Původně mě inspiroval "pradávný" recept od Kluků v akci. Kluci jako náplň použili uvařený vanilkový pudink. Na můj vkus je koláč moc sladký, takže jsem pudinkovou plňku lehce zaměnila za jemný tvaroh a kyselou rebarboru.

Takže honem, honem koláč vyzkoušejte, rebarbora za chvíli nebude... Ale pokud Vás to uklidní, borůvky by se v koláči také vyjímaly :-).

Ingredience:

Drobenka
  • 150 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 350 - 400 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
Náplň
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 2 - 3 stonky rebarbory


Postup:

Jak už jste při pečení moučníků zvyklí... I u tohoto receptu je potřeba, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu. Jakmile tento bod splníte, vezměte si k ruce větší mísu, kde připravíte drobenku. Do mísy nasypte suché ingredince, přidejte máslo a přiklepněte vejce. Hbitými prstíky užmoulejte drobenku (žmolenku :-).


Polovinu drobenky nasypte do pečicím papírem vyložené koláčové formy. Na tento základ nalijte náplň.


Tvarohovou náplň připravíte tak, že tvaroh dobře rozmícháte s cukrem a vejce. Tvarohovou vrstvu poklaďte oloupanou a na plátky nakrájenou rebarborou. Koláč završíte kopulí ze zbylé drobenky.




Pečte při 190 stupních 35 - 45 minut.



K podávání doporučuji zakysanou smetanu :-).





Dobrou chuť.

Cheeseburger s karamelizovanou cibulkou

11. června 2012 v 9:42 | coco-choc |  Maso
Dneska všechny své pravidelné čtenáře překvapím - nebude nic sladkého a nebude ani nic slaného, kde není maso... Dneska bude pořádný cheeseburger. Cheeseburger si ještě vymazlíme karamelizovanou cibulkou, která bude skvěle kontrastovat s ostrou chutí horčice. Gró našeho hamburgeru bude tvořit 200 g poctivého masa.

Výsledkem našeho snažení bude hamburger, který se Vám sice nevejde do pusy a budete s ním muset bojovat hlava nehlava, ale o to více si na něm pošmáknete :-D.

Ingredience na 1 pořádný hamburger:

Hamburger
  • 200 g mletého hovězího masa
  • 2 - 3 stoužky česneku (záleží na Vaší oblibě/neoblibě česneku)
  • zelenina (vystačila jsem si s okurkou a rajčetem)
  • 2 plátky kvalitního sýra
  • oblíbená hořčice/kečup
  • sůl
  • houska
Karamelizovaná cibulka:
  • 2 cibule
  • 2 lžíce cukru
  • 4 lžíce balsamikového octa

Postup:
Příprava hamburgeru není nikterak složitá, což jistě mnozí z Vás uvítají (mě nevyjímaje). Nejdůležitější při přípravě hamburgeru je správné načasování. Bude Vám více než k užitku, když si všechny ingredience předpřipravíte dopředu - nakrájíte cibuli na kolečka /půlkolečka/, rajčata a okurku taktéž. Připravte si i "karbanátek" - maso osolte a ochuťte česnek /či jiným kořením/ podle chuti. Doporučuji malý kousek masa "opéct" v mikrovlnce. Takto zjistíte, že máte maso ochucené tak akorát. Poté si uplácejte pořádný karbanátek, několikrát si jej přehoďte v dlani, abyste vytlačili přebytečný vzduch.

Začněte s přípravou karamelizované cibulky. Na olej vhoďte pokrájenou cibuli a opékejte ji dozlatova /možná trochu i dohněda/. Cca 6 minut by Vám mělo stačit. Poté přisypte k cibulce cukr a nechte jej zkaramelizovat, přilijte balsamikový ocet, ztlumte plamen a nechte cibulku dusit pod pokličkou tak 20 minut. Občas promíchejte.




V tuto chvíli přišel čas na "karbanátek". Na rozpálený olej /stačí ho jen trochu/ položte karbanátek. Maso se rychle zatáhne. Nechte karbanátek opékat tak 8 - 10 minut z jedné strany a ten samý čas i z druhé strany /reálný čas závisí na velikosti a hlavně výšce karbanátku/. Těsně před koncem opékání položte na karbanátek plátek sýra.


V troubě rozpečte housku. Až bude hotové maso i cibulka, můžete začít stavět "věž". Obě půlky housky pomažte oblíbenou hořčicí. Na spodní polovinu housky položte plátky rajčat a okurky, na ně položte maso a na maso navrstvěte pořádnou porci karamelizované cibulky. Několikaposchoďový hamburger uzavřete vrchní částí housky. Pro větší stabilitu /resp. alespoň pro nějakou stabilitu/ hamburger propíchněte špajlí /párátko je moc krátké :-)/.



Servírujte s ubrousky a ideálně i miskou teplé vody :-).




Nechte si chutnat!
A kam dál?