Cheeseburger s karamelizovanou cibulkou

11. června 2012 v 9:42 | coco-choc |  Maso
Dneska všechny své pravidelné čtenáře překvapím - nebude nic sladkého a nebude ani nic slaného, kde není maso... Dneska bude pořádný cheeseburger. Cheeseburger si ještě vymazlíme karamelizovanou cibulkou, která bude skvěle kontrastovat s ostrou chutí horčice. Gró našeho hamburgeru bude tvořit 200 g poctivého masa.

Výsledkem našeho snažení bude hamburger, který se Vám sice nevejde do pusy a budete s ním muset bojovat hlava nehlava, ale o to více si na něm pošmáknete :-D.

Ingredience na 1 pořádný hamburger:

Hamburger
  • 200 g mletého hovězího masa
  • 2 - 3 stoužky česneku (záleží na Vaší oblibě/neoblibě česneku)
  • zelenina (vystačila jsem si s okurkou a rajčetem)
  • 2 plátky kvalitního sýra
  • oblíbená hořčice/kečup
  • sůl
  • houska
Karamelizovaná cibulka:
  • 2 cibule
  • 2 lžíce cukru
  • 4 lžíce balsamikového octa

Postup:
Příprava hamburgeru není nikterak složitá, což jistě mnozí z Vás uvítají (mě nevyjímaje). Nejdůležitější při přípravě hamburgeru je správné načasování. Bude Vám více než k užitku, když si všechny ingredience předpřipravíte dopředu - nakrájíte cibuli na kolečka /půlkolečka/, rajčata a okurku taktéž. Připravte si i "karbanátek" - maso osolte a ochuťte česnek /či jiným kořením/ podle chuti. Doporučuji malý kousek masa "opéct" v mikrovlnce. Takto zjistíte, že máte maso ochucené tak akorát. Poté si uplácejte pořádný karbanátek, několikrát si jej přehoďte v dlani, abyste vytlačili přebytečný vzduch.

Začněte s přípravou karamelizované cibulky. Na olej vhoďte pokrájenou cibuli a opékejte ji dozlatova /možná trochu i dohněda/. Cca 6 minut by Vám mělo stačit. Poté přisypte k cibulce cukr a nechte jej zkaramelizovat, přilijte balsamikový ocet, ztlumte plamen a nechte cibulku dusit pod pokličkou tak 20 minut. Občas promíchejte.




V tuto chvíli přišel čas na "karbanátek". Na rozpálený olej /stačí ho jen trochu/ položte karbanátek. Maso se rychle zatáhne. Nechte karbanátek opékat tak 8 - 10 minut z jedné strany a ten samý čas i z druhé strany /reálný čas závisí na velikosti a hlavně výšce karbanátku/. Těsně před koncem opékání položte na karbanátek plátek sýra.


V troubě rozpečte housku. Až bude hotové maso i cibulka, můžete začít stavět "věž". Obě půlky housky pomažte oblíbenou hořčicí. Na spodní polovinu housky položte plátky rajčat a okurky, na ně položte maso a na maso navrstvěte pořádnou porci karamelizované cibulky. Několikaposchoďový hamburger uzavřete vrchní částí housky. Pro větší stabilitu /resp. alespoň pro nějakou stabilitu/ hamburger propíchněte špajlí /párátko je moc krátké :-)/.



Servírujte s ubrousky a ideálně i miskou teplé vody :-).




Nechte si chutnat!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Bonitka Bonitka | Web | 11. června 2012 v 11:09 | Reagovat

Pane jo, krom té cibulky, kterou bohužel nemusím, bych to snědla na posezení .. Musí to být ovšem pořádná síla to sníst, jestli je to takhle obrovské :D

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 11. června 2012 v 11:44 | Reagovat

[1]: Bonitko, zas tak obrovské to není :-D, je to spíš hodně vysoké. Hlad ale rozhodně zažene ;-).

3 Pipi Pipi | Web | 11. června 2012 v 17:15 | Reagovat

Na domácím, poctivém fast foodu není nic špatného a karamelizovaná cibule je prostě bombastická věc!

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 12. června 2012 v 7:19 | Reagovat

[3]: Pipi, vystihla jsi to naprosto přesně :-). Díky za komentář ;-).

5 Madla Madla | Web | 13. června 2012 v 14:05 | Reagovat

Tak jsi mě normálně předběhla :-) Už dlouho se chystám na výrobu domácího hamburgeru a taky jsem chtěla dělat verzi se zkramelizovanou cibulí. Máš ho moc hezký, ačkoli fast food není nic pro mě, pro tohle mám jen slova chvály! Vždyť to taky není fast food, ale home food :-)

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 13. června 2012 v 15:38 | Reagovat

[5]: Madlo, to mě těší, že jsem Tě alespoň v něčem předběhla :-D. Neustále zásobuješ svůj blog novými nápady a já Ti vůbec nestíhám... Já mám k fast foodu jen a jen negativní postoj, ale tento hamburger se (alespoň podle mne) je od klasického fastfoodu na míle vzdálený. Na Tvou verzi pořádného domácího burgeru se moc těším :-).

7 Meg Meg | Web | 25. června 2012 v 15:21 | Reagovat

Mnam! Karamelizovana cibulka se k hamburgeru dokonale hodi, taky uz jsem ho docela dlouho nedelala... Hned bych se do nej pustila :)

8 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 26. června 2012 v 16:48 | Reagovat

[7]: Meg, to máš pravdu ;-). Nezbývá nic jiného, než se pustit do díla (ehm vaření) :-).

9 Jiřík Jiřík | Web | 5. února 2013 v 10:59 | Reagovat

Tak teď jsem dostal hlad! :/

Akorát budu volit jinou housku :)

10 gizela gizela | 13. května 2013 v 8:46 | Reagovat

Nikdy jsem nepochopila, proč se hamburgery dělají tak vysoké. Vždyť se to nedá bez natrhnutí koutku či vykloubení sanice ukousnout!!!A vše padá okolo. Aspoň mně. Jestli má někdo zaručený návod,jak to inteligentně jíst, dejte vědět!

11 invious invious | Web | 19. června 2015 v 7:39 | Reagovat

půjčka forakom invest s.r.o. :-x

12 schneider schneider | Web | 9. září 2016 v 7:51 | Reagovat

pujcka online ihned letohrad :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?