Rebarborový koláč s drobenkou dole i nahoře

18. června 2012 v 15:20 | coco-choc |  Sladké hříchy
Rychlý a snadný recept na koláč se vždycky hodí... A tento koláč je nejen rychlý, ale i sakra dobrý! Mně můžete věřit, já jsme mlsná koza, která nemá ráda suché dusivé buchty. A taky hodně těsta... Tento koláš v podstatě žádné těsto nemá... Drobenka je na koláčích vždy to nejlepší, tak proč ji nepoužít i místo těsta (tedy základu)?!

Původně mě inspiroval "pradávný" recept od Kluků v akci. Kluci jako náplň použili uvařený vanilkový pudink. Na můj vkus je koláč moc sladký, takže jsem pudinkovou plňku lehce zaměnila za jemný tvaroh a kyselou rebarboru.

Takže honem, honem koláč vyzkoušejte, rebarbora za chvíli nebude... Ale pokud Vás to uklidní, borůvky by se v koláči také vyjímaly :-).

Ingredience:

Drobenka
  • 150 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 350 - 400 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
Náplň
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 2 - 3 stonky rebarbory


Postup:

Jak už jste při pečení moučníků zvyklí... I u tohoto receptu je potřeba, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu. Jakmile tento bod splníte, vezměte si k ruce větší mísu, kde připravíte drobenku. Do mísy nasypte suché ingredince, přidejte máslo a přiklepněte vejce. Hbitými prstíky užmoulejte drobenku (žmolenku :-).


Polovinu drobenky nasypte do pečicím papírem vyložené koláčové formy. Na tento základ nalijte náplň.


Tvarohovou náplň připravíte tak, že tvaroh dobře rozmícháte s cukrem a vejce. Tvarohovou vrstvu poklaďte oloupanou a na plátky nakrájenou rebarborou. Koláč završíte kopulí ze zbylé drobenky.




Pečte při 190 stupních 35 - 45 minut.



K podávání doporučuji zakysanou smetanu :-).





Dobrou chuť.
 

14 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 MC Dinamit MC Dinamit | Web | 18. června 2012 v 20:19 | Reagovat

Recept je krásně napsaný a moc hezky fotíš :) A rebarborový koláč... Miluju! :-P

2 Jarka Jarka | Web | 18. června 2012 v 20:49 | Reagovat

Drobenkový koláč dělám s tvarohem a nebo taky s borůvkami, s rebarborou a tvarohem společně, jsem to ještě nezkoušela a asi ani nevyzkouším, protože zahrádku nemáme a rebarboru jsem u nás v obchodě ještě letos neviděla i když po ní koukám. Nedávno jsem totiž na jednom blogu viděla rebarborový koláč kynutý na plech a dostala jsem na něj nehoráznou chuť. :-P  ;-)

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. června 2012 v 11:21 | Reagovat

[1]: Moc děkuju za milý komentář :-).

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. června 2012 v 11:28 | Reagovat

[2]: Jaruško, drobenkový koláč je klasika, která chutná snad každému ;-). Rebarbora představuje díky své kyselosti báječné zpestření, proto je třeba využít její sezóny. Je škoda, že se u vás nevyskytuje. Největší štěstí na ni mám na farmářských trzích. V supermarketech často nebývá (a když už je, tak není v nejlepší kondici :-(). Děkuji Ti za komentář a měj se krásně!

5 Jirka Jirka | E-mail | Web | 21. června 2012 v 8:48 | Reagovat

Jdu odtud! Sbíhají se mi sliny. Ňam. :-)

6 Meg Meg | Web | 25. června 2012 v 15:24 | Reagovat

Pani, ten vypada fantasticky. Ja delala letos rebarborovy crumble, ale tahle verze jeste s drobenkou vespod, tu budu muset zkusit :)

7 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 26. června 2012 v 16:49 | Reagovat

[5]: Děkuju, to mám radost ;-).

8 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 26. června 2012 v 16:50 | Reagovat

[6]: Crumble je snad ten nejlepší "koláč" na světě - prostě koláč bez těsta :-D. Ale občas je potřeba úpéct i něco, co vydrží déle než půl hodiny, že :-). Tenhle koláč určitě vyzkoušej, jistě Ti bude chutnat ;-).

9 Jitka Jitka | 30. června 2012 v 12:56 | Reagovat

Dobrý den,

narazila jsem náhodou ná váš blog při hledání receptu na dobrý cibulový koláč :D
Tento oboustraně drobenkový koláč jsem pekla včera podle receptu od babičky. Ten je ale s jablky. A uplně nejlepší koláč, co jsem kdy jedla. Jako malá jsem se po něm mohla utlouct a babička muela píct tenhle koláč nejčastěji..Teďka jsem převzala štafetu a už si ho peču sama. :) Je to ten nejlepší koláč :D

10 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 10. července 2012 v 11:31 | Reagovat

[9]: Dobrý den, Jitko, oboustranný drobenkový koláč dělám poměrně často. Vždy jen obměním náplň, pokaždé je ale ohromně dobrý. Díky za Váš komentář ;-).

11 JV2914 JV2914 | Web | 12. července 2012 v 9:40 | Reagovat

Mňam, rebarborový koláč můžu, zkusíme i tento. Běžně rebarboru nejdříve svaříme s cukrem...

12 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 12. července 2012 v 15:12 | Reagovat

[11]: Tak doufám, že si pochutnáte :-). Koláč je pomerně sladký, tudíž je kyselá rebarbora vynikajícím doplňkem ;-). Pokud bych místo rebarbory dávala jiné ovoce (např. jablka, borůvky), ubrala bych cukr v těstě (drobence).

13 Catalina Catalina | Web | 3. září 2012 v 11:57 | Reagovat

No teda, dvojitá drobenka a ještě k tomu rebarbora? Můj splněný sen! Teď se mi o ní bude zdát, dokud zas nepřijde její sezona :D Koláč vypadá fakt báječně, určitě ho upeču :)

14 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. září 2012 v 10:49 | Reagovat

[13]: Catalino, pochvala od Tebe potěší :-). Místo rebarbory jsou super třeba kyselejší švestky/blumy či jablka ;-).

15 coach factory outlet store coach factory outlet store | E-mail | Web | 8. října 2012 v 14:28 | Reagovat

Recently, under the influence of Japanese animation ,Takashi Murakami designed the Cherry Blossom pattern in 2004, and new Monogram Cerises pattern in 2005.coach factory outlet store

16 Radka Radka | 21. května 2013 v 19:55 | Reagovat

Vyyyyyyyyborny recept!!! :-)

17 Esmé Esmé | E-mail | Web | 23. června 2013 v 19:28 | Reagovat

Vypadá naprosto skvostně, miluju drobenku! Úplně jsem dostala chuť a to jsem ten svůj rebarborový dnes dojedla - pro inspiraci u mě na blogu :-)

18 twipsi twipsi | 25. června 2013 v 16:58 | Reagovat

Výborný, výborný, výborný, jako vše od Vás. Recepty jsou tak dobrý, že se mi vždy povedou (a to je u mě co říct:) Já dala borůvky z farmářských trhů, luxusní koláč, díky!!!!!

19 Adel Adel | 31. května 2015 v 13:56 | Reagovat
20 linlei3915 linlei3915 | E-mail | 28. září 2015 v 10:14 | Reagovat
21 Tomas Tomas | E-mail | 11. března 2016 v 21:57 | Reagovat

[2]: no promin, tak proc to sem pises?? 8-O

22 jaroslava Skřivanová jaroslava Skřivanová | E-mail | 7. května 2016 v 19:47 | Reagovat

Výborný koláč.
S jakýmkoli ovocem bude skvělý.

23 simca simca | 24. května 2016 v 17:39 | Reagovat

Tak jsem se do nej pustila,uz je v troube,tak uvidime:-)dala jsem akorat klasicke mouky spaldovou,misto trtinoveho kokosovy cukr a par jahod :-)

24 online online | E-mail | Web | 2. února 2017 v 18:37 | Reagovat
25 irovel_online irovel_online | E-mail | Web | 8. února 2017 v 10:53 | Reagovat
26 antibiotic_clarithromycin antibiotic_clarithromycin | E-mail | Web | 9. února 2017 v 16:49 | Reagovat
27 fast fast | E-mail | Web | 1. dubna 2017 v 7:52 | Reagovat
28 cialis cialis | E-mail | Web | 15. dubna 2017 v 9:54 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?