Červenec 2012

Ořechová bábovka

16. července 2012 v 8:32 | coco-choc |  Sladké hříchy
Nedělní odpoledne, slunce na zápraží, bílá káva a bábovka plná ořechů... I tak může pro někoho vypadat idylka.

Slunečný den Vám zaručit nemohu, zato skvělou bábovku ano :-).

Ingredience:
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 150 ml mléka
  • 150 g třtinového cukru
  • 200 g mletých / jemně nasekaných ořechů
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • pokud chcete, tak 1 lžíce holandského kakaa
  • olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:
Začněte ušelehání žloutků s cukrem. Jakmile dosáhnete světlé pěny, můžete pomalu přilévat mléko a smetanu. Následně přichází řada na ořechy, které zamíchejte do řídkého těsta. K těstu prosejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec těsto nadlehčete sněhem ze tří bílků. Sníh ušleháte snáze, když k bílkům přidáte špetku soli.

Tip 1: pokud chcete, přidejte i holandské kakao.

Tip 2: nikdy nekupuji mleté ořechy, nikdy nemůžu vědět, jak jsou staré, co vše je k nim přimleto apod. Jelikož nedisponuji žádným speciálním mlýnkem či drtičem, musím si vypomoci tyčovým mixérem, na který "našroubuji" nástavec na drcení ledu. Je to trochu krkolomné, ale jde to!



Těsto vlijte do důkladně vymazané a vysypané formy. Pečte 35 - 40 minut při 180 stupních.


Jak jste si jistě všimli, bábovka je ochuzena o olej nebo máslo. Tuk se do těsta dostal v podobě smetany a ořechů. I tak je bábovka trochu sušší. Nicméně se sklenicí mléka je výborná :-).




Dobrou chuť.
A kam dál?