Srpen 2012

Dýňové risotto

22. srpna 2012 v 14:32 | coco-choc |  Rýže
Tak už to začalo... A co? No přeci sézóna dýní! Dýně má nejen okouzlující a hřejivou barvu (pravda, špagetová dýně je spíše zelená, ale to je výjimka potvrzující pravidlo, že?!), skvělé výživové vlastnosti a hlavně je hrozně dobrá.


Stačí se jen povznést na své často špatné vzpomínky z dětství (jistě vám na mysli vytanul neuvěřitelně sladký kompot dýně ala ananas) a vyzkoušet dýni jinak. Dýňovému kouzlu propadnete velmi snadno, neboť z ní připravíte skvělou krémovou polévku, sladký kořeněný koláč či oku lahodící pyré k pečeni. Báječná je jen tak pečená s dalšími druhy zeleniny anebo třeba v podobě krémového risotta.

Ingredience:
  • dýně (použila jsem polovinu dýně hokkaido a polovinu z máslové dýně)
  • rýži vhodnou na risotto
  • 1 cibule
  • zeleninový vývar (přiznávám se bez mučení, byl z kostky)
  • máslo
  • parmezán

Postup:

Hokkaido dýni pořádně omyjte, rozpulte a vnitřek dýně vydlabejte. To samé proveďte i s máslovou dýní. Jen pozor - máslová dýně se musí oproti dýni hokkaido oloupat (škrabkou na brambory to jde lehce).


Dýně nakrájejte na kostky. Chce to ostrý nůž a trochu hrubé síly :-). Pokrájené dýně dejte stranou. Nasekejte cibuli a vhoďte na rozpálený olej. Cibuli nechte zezlátnout a přihoďte kostky dýně.


2 - 3 minutky opékejte a vsypte rýži. Kolik? Já nevím :-), prostě podle oka a hladu. Promíchejte a chvilku rýži s dýní opékejte.


Poté směs podlijte teplým zeleninovým vývarem a to tak, aby veškeré ingredience byly ponořené. Přikryjte pokličkou a nechte na mírném ohni vařit cca 15 - 20 minut. Občas risotto promíchejte. Pokud bude potřeba přilijte ještě vývar.

Jakmile bude risotto hotové - rýže bude ještě trochu na skus a dýně bude také akorát (ne moc tvrdá, ne moc měkká - jistě mi rozumíte :-)), vhoďte na zjemnění pořádný kus másla a zasypejte jemně nastrouhaným parmezánem, dosolte podle chuti.

Na talíři ještě dozdobte čepicí z parmezánu.


Dobrou chuť.
Tip: zbylo Vám risotto? Italské risotto by se nemělo nikdy ohřívat. Jeho struktura se vychladnutím velmi změní - risotto se stane jakousi lepivou hmotou, která se ale skvělé hodí na arancini. Vezměte si trochu risotta do ruky, vytvarujte kouli nebo váleček, obalte ve vajíčku a strouhance a osmažte ve vyšší vrstvě oleje. Podávejte třeba s česnekovým jogurtovým dipem.

Kuřecí maso na smetaně s karlovarským knedlíkem

2. srpna 2012 v 12:37 | coco-choc |  "Tradiční" recepty
Označovat svůj výtvor za svíčkovou na smetaně by bylo neskonale troufalé. A protože mám velkou úctu ke klasické a poctivé české kuchyni, budu svůj výtvor fádně nazývat kuřecím na smetaně.

Ingredience:

Omáčka
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 celeru (cca 250 g)
  • 1 lžíce hrubozrnné horčice
  • 1 silný plátek citrónu
  • kuřecí prsa (jelikož maso mělo být jen "doplňkem" omáčky, využila jsem jen 2 prsa)
  • 200 ml smetany ke šlehání (případně více, pokud by byla omáčka moc hustá)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • máslo
  • olej
  • třtinový cukr podle chuti
Karlovarský knedlík (inspirováno u Gurmánky)
  • 3 housky
  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 150 ml mléka
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • sůl
  • silnější plátek másla
  • utěrka

Postup:
Příprava omáčky
Mrkev, celer i petržel si pokrájejte na jemné kostičky. Veškerou zeleninu vhoďte do hlubšího hrnce, kde je již rozpuštěné máslo společně s olejem /z důvodu nepřipálení másla přidávám olej/.


Zeleninu opékejte dozlatova.


Přidejte kuřecí maso /masi jsem pokrájela jen na menší plátky/. Maso opečte z obou stran. Jakmile se maso zatáhne, základ osolte, ochuťte hrubozrnnou horčicí a přihoďte plátek citrónu. V tuto chvíli zalijte vodou tak, aby byly jentaktak ponořené veškeré ingredience, přiklopte pokličkou a nechte vařit na mírném plameni do změknutí zeleniny.


Ideální bude, když bude zelenina opravdu hodně měkká. Až tento okamžik nastane, vyndejte plátky masa a citrón /citrón můžete zahodit/. Zeleninovou omáčku rozmixujte na hladký krém. Během mixování přilévejte smetanu, ve které jste rozmíchali lžíci hladké mouky. Omáčku vraťte na sporák. Je třeba, aby se omáčka kvůli mouce ještě krátce provařila. Ochutnejte a dochuťte podle chuti. Já jsem přidala trochu cukru. Do omáčky vraťte prohřát maso.

Příprava knedlíků

Housky nakrájejte na kostky a pokapejte mlékem (stačí pár lžic).


V jiné míse prošlehejte žloutky s mlékem, solí a prosátou moukou. Přidejte změklé housky. Celé těsto nadlehčete sněhem z bílků. Pro zjemnění výsledných knedlíků přidejte i pár kostiček másla.


Těsto přendejte na moukrou utěrku, kterou jste pomazali máslem. Vytvarujte pomocí mokrých rukou váleček, který zabalte do utěrky (jojo, uznávám, že červená utěrka není zrovna košér, ale jinou jsem prostě neměla :-), konce utáhněte a zabezpečte provázkem. Nicméně knedlík neutahujte úplně napevno, neboť ještě nabyde, takže je potřeba, aby měl dostatek životního protoru.


Knedlík vařte ve velkém hrnci 25 minut. 1 - 2 knedlík otočte. Uvařený knedlík krájejte nití na ideálně velikostně a tvarově podobná kolečka.


Jemné, ale vydatné knedlíky jsou zeleninovo-smetanové omáčce skvělým parťákem.



Nechte si chutnat!
A kam dál?