Dýňové risotto

22. srpna 2012 v 14:32 | coco-choc |  Rýže
Tak už to začalo... A co? No přeci sézóna dýní! Dýně má nejen okouzlující a hřejivou barvu (pravda, špagetová dýně je spíše zelená, ale to je výjimka potvrzující pravidlo, že?!), skvělé výživové vlastnosti a hlavně je hrozně dobrá.


Stačí se jen povznést na své často špatné vzpomínky z dětství (jistě vám na mysli vytanul neuvěřitelně sladký kompot dýně ala ananas) a vyzkoušet dýni jinak. Dýňovému kouzlu propadnete velmi snadno, neboť z ní připravíte skvělou krémovou polévku, sladký kořeněný koláč či oku lahodící pyré k pečeni. Báječná je jen tak pečená s dalšími druhy zeleniny anebo třeba v podobě krémového risotta.

Ingredience:
  • dýně (použila jsem polovinu dýně hokkaido a polovinu z máslové dýně)
  • rýži vhodnou na risotto
  • 1 cibule
  • zeleninový vývar (přiznávám se bez mučení, byl z kostky)
  • máslo
  • parmezán

Postup:

Hokkaido dýni pořádně omyjte, rozpulte a vnitřek dýně vydlabejte. To samé proveďte i s máslovou dýní. Jen pozor - máslová dýně se musí oproti dýni hokkaido oloupat (škrabkou na brambory to jde lehce).


Dýně nakrájejte na kostky. Chce to ostrý nůž a trochu hrubé síly :-). Pokrájené dýně dejte stranou. Nasekejte cibuli a vhoďte na rozpálený olej. Cibuli nechte zezlátnout a přihoďte kostky dýně.


2 - 3 minutky opékejte a vsypte rýži. Kolik? Já nevím :-), prostě podle oka a hladu. Promíchejte a chvilku rýži s dýní opékejte.


Poté směs podlijte teplým zeleninovým vývarem a to tak, aby veškeré ingredience byly ponořené. Přikryjte pokličkou a nechte na mírném ohni vařit cca 15 - 20 minut. Občas risotto promíchejte. Pokud bude potřeba přilijte ještě vývar.

Jakmile bude risotto hotové - rýže bude ještě trochu na skus a dýně bude také akorát (ne moc tvrdá, ne moc měkká - jistě mi rozumíte :-)), vhoďte na zjemnění pořádný kus másla a zasypejte jemně nastrouhaným parmezánem, dosolte podle chuti.

Na talíři ještě dozdobte čepicí z parmezánu.


Dobrou chuť.
Tip: zbylo Vám risotto? Italské risotto by se nemělo nikdy ohřívat. Jeho struktura se vychladnutím velmi změní - risotto se stane jakousi lepivou hmotou, která se ale skvělé hodí na arancini. Vezměte si trochu risotta do ruky, vytvarujte kouli nebo váleček, obalte ve vajíčku a strouhance a osmažte ve vyšší vrstvě oleje. Podávejte třeba s česnekovým jogurtovým dipem.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Veronika Veronika | 22. srpna 2012 v 21:30 | Reagovat

Díky moc za tip! Včera jsem dostala krásnou dýni, ovšem veškeré recepty, co jsem s ní navrhovala, byly mužnou částí domácnosti zamítnuty, že prý je nerad. Tohle vypadá nadějně :)
Měj se krásně!

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 23. srpna 2012 v 7:19 | Reagovat

[1]: Ahoj Veroniko, děkuju za milý komentář. Chápu, proč mužská část domácnosti dýní nevítá s nadšením ;-). Pokud máš doma masožravce doporučuji do risotta zakomponovat maso či k pečínce udělat dýňové pyré (půl dýně, půl brambor uvařit jako na bramborovu kaši a pak už klasicky přidat mléko/smetanu, máslo a ušlehat do jemné kaše). Doufám, že si pochutnáte a dýně se stane stálicí vašeho jídelníčku :-). Krásný den!

3 Babeta Babeta | Web | 23. srpna 2012 v 19:31 | Reagovat

Nám dozrává na záhoně asi 15 velkých oranžových dýní. :-) Na podzim míváme dýňové hody. Můj manžel dýně rád (už jen proto, že si je každoročně vypěstuje), a děláváme z nich spoustu dobrot. I dýňový kompot je super, ale musí se umět udělat tak, aby chutnal jako ananasový. :-) Jinak na předních místě v naší dýňové hitparádě je jednoznačně pikantní hovězí guláš s rozmarýnem, paprikami a dýní, výborná krémová dýňová polévka se smetanou a dýně pečená se zeleninou. :-)

4 Pipi Pipi | Web | 26. srpna 2012 v 19:18 | Reagovat

Také už jsem začala vařit s dýní, ale rizotko mě nenapadlo, není výsledek trochu chuťově nevýrazný?

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 27. srpna 2012 v 7:51 | Reagovat

[4]: Ahoj Pipi, já mám risotto spojené s jemnou, dá se snad říci, krémovou chutí. Za mne risotto s dýní rozhodně mdlé ani chuťově nevýrazné není ;-). A mezi námi děvčaty, pořádný kopec parmezánu dokáže divy :-D.

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 27. srpna 2012 v 7:55 | Reagovat

[3]: Ahoj Babeto, tak dýňovou úrodu Ti upřímně závidím. Já zatím musím vzít zavděk farmářské trhy 8-). Na dýňový kompot by mě nikdo neutáhnul, ale dýňový krém - to je jiná :-). Díky za tipy na skvělé využití dýně, rozhodně ji budu na blogu během podzimu věnovat ještě dost prostoru :-).

7 Babeta Babeta | Web | 27. srpna 2012 v 23:34 | Reagovat

[6]: Myslím, že i já.. :-)

8 Robert Robert | E-mail | 28. srpna 2012 v 16:32 | Reagovat

Ahoj, čas od času sem zavítám a uvařím si něco podle tvých receptů a musim tě pochválit. Recepty chutný, fotky pěkný a povídání k tomu taky príma. Věnuju se tvorbě webů a napadlo mě, že bych pro tebe - samozřejmě zdarma - vytvořil web, kterej by byl na úrovni, například ve stylu www.cuketka.cz/ - čili vlastní doména, originální líbivej vzhled, přehledná administrace apod. Klidně když budeš mít zájem, tak ti pošlu ukázky některých mých webů... Ještě jednou připomínám, že bych za to vůbec nic nechtěl, takže ty na tom jenom získáš. Ozvi se a měj se pěkně. Robert :)

9 Sofie Sofie | Web | 28. srpna 2012 v 16:50 | Reagovat

Coco zdravím tě! Už rok jsem tvou velkou příznivkyní, moučníků dle tvých receptů jsem pekla nespočet...:) Nedávno jsem si založila blog s trochu jinou tématikou, byť recepty vkládám též a slečny mému blogu poslaly Ocenění, které se posílá dále. Jedním ze mnou oceněných blogů je i tvůj - více zde: http://live-with-myself.blogspot.cz/2012/08/oceneni-liebster-blog-award.html
Měj se krásně a těším se na další inspiraci! Sofie

10 B. B. | Web | 29. srpna 2012 v 20:35 | Reagovat

ty bláho, vypadá to nádherně! :-)

11 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 30. srpna 2012 v 12:54 | Reagovat

[10]: A ještě lépe to chutná :-)

12 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 30. srpna 2012 v 12:55 | Reagovat

[9]: Také Tě zdravím Sofie, moc děkuji za tak milá slova i ocenění. Ráda na Tvůj blog v budoucnu zavítám ;-).

13 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 30. srpna 2012 v 12:59 | Reagovat

[8]: Ahoj Roberte, nejprve Ti chci poděkovat za pochvalu ;-). Tvůj návrh mi přijde samozřejmě zajímavý, proto bych uvítala i ukázky Tvé práce. Samozřejmě (jako správný perfekcionista) nejsem se vzhledem blogu zcela spokojená. Mé snahy o radikální proměny často ztroskotají na mé technické nezručnosti. Pokud by se Ti tedy chtělo, napiš mi, prosím, další informace na email. Děkuju

14 Terezka Terezka | E-mail | Web | 1. září 2012 v 7:42 | Reagovat

Jako dýňoholik samozřejmě výběr hlavní ingredience chválím.
Já dělám risotto jinak, nejdřív orestuji na másle s troškou oleje rýži, deglazuji pánev vínem, následně přilévám naběračky vývaru, vždy do vyvaření a tak po 2.kole vývaru dávám dýni, je pak krásně křupavá a nerozvařená.
Dýně pěstuje moje babička letos poprvé, což se mi náramně hodí na zeleninové příkrmy pro půlročního Maxíka.:)

15 Jitka Jitka | Web | 2. září 2012 v 8:44 | Reagovat

To jsou mi věci. Takové rizoto jsem ještě nejedlaTato kombinace by mi ani nepřišla na mysl, ale vypadá to,že to může chutnat dost dobře. :-)

16 Robert Robert | E-mail | 3. září 2012 v 10:09 | Reagovat

ahoj, tak už jsem ti napsal maila :)

17 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. září 2012 v 10:50 | Reagovat

[16]: Ahoj Roberte, email dorazit ;-), jen jsem Ti ještě nestihla odpovědět. Moc se omlouvám, co nejdřív to napravím :-).

18 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. září 2012 v 10:50 | Reagovat

[15]: Ahoj Jitko, na mou duši, na psí uši - chutná to skvěle :-D.

19 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. září 2012 v 10:54 | Reagovat

[14]: Terezko, také běžně dělám rissoto, jak popisuješ. Ale někde jsem viděla tento postup, tak jsem to zkusila a dýně mi nepřišla moc měkká :). Ale záleží na individuálních preferencích :-D. Dostala jsem chuť na další dýňové variace ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?