Kuřecí maso na smetaně s karlovarským knedlíkem

2. srpna 2012 v 12:37 | coco-choc |  "Tradiční" recepty
Označovat svůj výtvor za svíčkovou na smetaně by bylo neskonale troufalé. A protože mám velkou úctu ke klasické a poctivé české kuchyni, budu svůj výtvor fádně nazývat kuřecím na smetaně.

Ingredience:

Omáčka
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 celeru (cca 250 g)
  • 1 lžíce hrubozrnné horčice
  • 1 silný plátek citrónu
  • kuřecí prsa (jelikož maso mělo být jen "doplňkem" omáčky, využila jsem jen 2 prsa)
  • 200 ml smetany ke šlehání (případně více, pokud by byla omáčka moc hustá)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • máslo
  • olej
  • třtinový cukr podle chuti
Karlovarský knedlík (inspirováno u Gurmánky)
  • 3 housky
  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 150 ml mléka
  • 1 lžíce hrubé mouky
  • sůl
  • silnější plátek másla
  • utěrka

Postup:
Příprava omáčky
Mrkev, celer i petržel si pokrájejte na jemné kostičky. Veškerou zeleninu vhoďte do hlubšího hrnce, kde je již rozpuštěné máslo společně s olejem /z důvodu nepřipálení másla přidávám olej/.


Zeleninu opékejte dozlatova.


Přidejte kuřecí maso /masi jsem pokrájela jen na menší plátky/. Maso opečte z obou stran. Jakmile se maso zatáhne, základ osolte, ochuťte hrubozrnnou horčicí a přihoďte plátek citrónu. V tuto chvíli zalijte vodou tak, aby byly jentaktak ponořené veškeré ingredience, přiklopte pokličkou a nechte vařit na mírném plameni do změknutí zeleniny.


Ideální bude, když bude zelenina opravdu hodně měkká. Až tento okamžik nastane, vyndejte plátky masa a citrón /citrón můžete zahodit/. Zeleninovou omáčku rozmixujte na hladký krém. Během mixování přilévejte smetanu, ve které jste rozmíchali lžíci hladké mouky. Omáčku vraťte na sporák. Je třeba, aby se omáčka kvůli mouce ještě krátce provařila. Ochutnejte a dochuťte podle chuti. Já jsem přidala trochu cukru. Do omáčky vraťte prohřát maso.

Příprava knedlíků

Housky nakrájejte na kostky a pokapejte mlékem (stačí pár lžic).


V jiné míse prošlehejte žloutky s mlékem, solí a prosátou moukou. Přidejte změklé housky. Celé těsto nadlehčete sněhem z bílků. Pro zjemnění výsledných knedlíků přidejte i pár kostiček másla.


Těsto přendejte na moukrou utěrku, kterou jste pomazali máslem. Vytvarujte pomocí mokrých rukou váleček, který zabalte do utěrky (jojo, uznávám, že červená utěrka není zrovna košér, ale jinou jsem prostě neměla :-), konce utáhněte a zabezpečte provázkem. Nicméně knedlík neutahujte úplně napevno, neboť ještě nabyde, takže je potřeba, aby měl dostatek životního protoru.


Knedlík vařte ve velkém hrnci 25 minut. 1 - 2 knedlík otočte. Uvařený knedlík krájejte nití na ideálně velikostně a tvarově podobná kolečka.


Jemné, ale vydatné knedlíky jsou zeleninovo-smetanové omáčce skvělým parťákem.



Nechte si chutnat!
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Pavla Pavla | Web | 3. srpna 2012 v 8:32 | Reagovat

Super rychlý recept! A ty knedlíky vypadají luxusně! Já mám z knedlíků respekt, ale ty tvoje vypadají zvládnutelně :-). Díky za inspiraci!

2 wantbesexythin wantbesexythin | Web | 3. srpna 2012 v 10:55 | Reagovat

Teda, vypadá to naprosto úžasně :-)

3 Amy Amy | Web | 7. srpna 2012 v 18:05 | Reagovat

Naháníš mi chutě. :D

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. srpna 2012 v 7:48 | Reagovat

[1]: Ahoj Pavlo, díky za milý komentář. Knedlíky opravu žádna věda nejsou, takže s chutí do nich :-).

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. srpna 2012 v 7:48 | Reagovat

[2]: Děkuju ;-)

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. srpna 2012 v 7:48 | Reagovat

[3]: To je přeci účel :-)

7 alena alena | E-mail | 12. srpna 2012 v 7:47 | Reagovat

Peknou nedeli!Super blog,podobné knedlíky delávala moje babicka ale ríkala jim vídenské,ale to je fuk,hlavne,kdyz chutnají! :-D

8 Miloslava Miloslava | Web | 14. září 2012 v 17:08 | Reagovat

Ani nevím,jak jsem se sem dostala,ale určitě z nějakého blogu,no a musím říci, nejsem tu naposledy. Knedlík ihned opisuji,dělám klasiku kynuté a ty manžel moc nesmí a tak tento jde,je fajn. :-)  :-)

9 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. září 2012 v 8:06 | Reagovat

[7]: Jak říkáš, Alenko, hlavně že chutnají :-).

10 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 19. září 2012 v 8:07 | Reagovat

[8]: Ahoj Miloslavo, děkuji Ti za Tvou návštěvu a doufám, že se Ti bude u mě líbit ;-).

11 Zvědavka Zvědavka | 20. října 2012 v 10:12 | Reagovat

Ahoj, vypadá to vážně skvěle:) mám takový hloupý dotaz, ale - ten knedlík se jako vaří přímo v utěrce?

12 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. října 2012 v 7:35 | Reagovat

[11]: Děkuji :-). Knedlík se vaří skutečně přímo v utěrce / ubrousku ;-).

13 Hanka Hanka | 10. srpna 2014 v 13:28 | Reagovat

Ahoj, dáváš do omáčky i cibuli? Děkuju.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?