Jestli nějaká kniha rozvířila tiché kulinářské vody, tak je to kuchařka Dity Pecháčkové, obdivuhodné ženy, která dokázala vzkřísit kdysi ryze reklamní časopis s průměrnými recepty na foodmagazín, který může naprosto bez ostychu konkurovat mnohem dražším kolegům (Apetitu, Gurmetu, Foodu). Ano, ano, řeč je o Albert magazínu, pro který chvátám v inkriminované středy a modlím se, aby v 7 ráno na mne ještě nějaký zbyl. Proč se sakra nedá koupit? Vím, je na webu, ale já jsem staromilec a, byť využívám výhod internetu, knihy i časopisy mám nejraději v jejich tištěné podobě.
A to, že Dita jídlu sakra rozumí, ji může dosvědčit časopis Apetit, který vedla úctyhodných 5 let. Svou praxi, nadšení, mlsný jazýček a lásku k jídlu zúročila v kuchařce, o které se nedá říct nic jiného než, že je vymazlená a k sežrání.
Upřímně - v mé sbírce ještě není, ale co není může být (čti bude). Je to takový tajně veřejný tip pro mé blízké :-). To, že kuchařku nevlastním, mě nemůže zastavit, abych něco z ní nevyzkoušela. Za vlast již padly šunkofleky a skořicoví šneci, jež vám servírují níže.
Impulzem mi byla nejen Ditina kapitola s americkými hříchy, ale i setsakra lákavé fotky u Meg. Tak jako Meg jsem se držela poloviny dávky. A dobře jsem udělala. Ne, že bychom nesnědli šněky z kila mouky, ale víte, jak bychom pak vypadali?!
A jaký je závěr tohoto jemně ukecaného úvodu? Jestli tuhle kuchařku ještě nemáte / neplánujete si ji pořídit, tak doufám, že při představě, jak se Vám v ústech rozplívá máslovo-skořicová náplň, jak si olizujete prsty od mléčno-javorové polevy, jak se zakusujete do křupavého těsta, rychle změníte názor. Přesto věřím, že než pro kuchařku urychleně poletíte do knihkupectví, tak si vychutnáte skořicové šneky v mém podání.
Ingredience:
- 475 ml mléka
- 110 ml oleje
- 55 g krystalového / třtinového cukru
- 2 lžičky sušeného droždí
- 500 g + 100 g hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečeva
- 1/2 lžičky soli
Náplň
- 30 g skořice
- 110 g třtinového cukru
- 200 g másla
Poleva
- 450 g moučkového cukru
- 50 ml mléka
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 50 ml javorového sirupu
- špetka soli

Postup:
Zahřejte mléko společně s olejem a cukrem v nějaké ohnivzdorné nádobě. Poté posypte droždím a moukou (0,5 kg). Těsto promíchejte, nádobu přikryjte utěrkou a nechte 1 hod. na teplém místě kynout.

Po hodině do těsta zapracujte prášek do pečiva, sodu, sůl a zbylou mouku (množství je samozřejmě orientační - je možné, že bude potřebovat méně či více mouky, řiďte se potřebami těsta).

Vypracujte hladké těsto a vyválejte jej na tenký plát.
Celý plát poctivě pomašlujte máslovou náplní - rozpuštěné máslo promíchejte se skořicí a cukrem. Nebojte se a opravdu použijte všechno máslo. Na chuti to bude znát.
Plát těsta opatrně zarolujte a nakrájejte na jednotlivé špalíčky - šneky. Šneky vkládejte do pekáčky (já použila třeba dortovou formu), která bude ideálně vyložena pečicím papírem. Šnekům nechte trochu životního prostoru. Pečením ještě dost nabudou :-).
Před pečením nechte šneky ještě tak 15 minut kynout. Poté je pečte v předehřáté troubě 15 - 20 minut při 190 stupních.
Po upečením šneky zalijte úplně božskou polevou, kterou připravíte levouzadní. Máslo rozpustěte s mlékem, přidejte cukr, špetku soli a javorový sirup. Vymíchejte hladkou polevu. Tady se musím přiznat, že jsem neměla dostatečné množství moučkového cukru, takže jsem musela povolat třtinový cukr, který se nedal přemluvit, aby se zcela rozpustil...
Ještě horké šněky zalijte polevou a nechte zaschnout.
Doporučuju se do nich hned pustit, a to se studeným mlékem. Sice vám bude pak blbě, ale oni jsou tak dobré...


Dobrou chuť!