Farfalle s dýní na dva způsoby

19. září 2012 v 8:57 | coco-choc |  Těstoviny, obiloviny, luštěniny

Fotografie, kterou otevírám dnešní článek /recept/ naznačuje, co se bude podávat. Ano, dýně a těstoviny.

Podzim se nám kvapem blíží a na každém rohu na nás číhají oranžově hřejivé šišaté dýně. Uznejte, byla by škoda si jich dosytosti neužít. Nevím, s čím máte spojený podzim Vy, ale ze mě se na začátku září stává dýňový maniak, který se je snaží nacpat kam jen může a který vymýšlí stále nové dýňové variace.

Naposledy to byly těstoviny s jemnou smetanovou dýňovou omáčkou, jež jsem si neodpustila doplnit o pečenou dýni.

Doufám, že Vás zlákám, abyste naskočili a frčeli na dýňové vlně se mnou :-).

Ingredience:
  • oblíbené těstoviny - vybrala jsem farfalle
  • 1 hokkaido dýně (báječná by byla i máslová dýně)
  • 300 - 400 ml 12 % smetany (měla jsem jen 200 ml, takže jsem si musela následně vystačit s plnotučným mlékem)
  • několik stroužků česneku
  • 1 cibule
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl
  • dýňová či jiná semínka (nemusí být)
  • parmezán

Postup:
Hokkaido dýni pořádně omyjte a rozpulte ostrým nožem, střed vydlabejte lžící.


Jednu polovinu dýně nakrájejte na větší kousky a společně s neoloupanými stroužky česneku je naskládejte na plech. Praktické bude, když plech vyložíte pečicím papírem. Dýni i česnek zakápněte olivovým olejem.




Pečte na 170 stupňů tak 30 - 35 minut. Dýně včetně slupky musí být měkká, ale ne rozměklá, česnek bude příjemně sladký. Upečenou dýni pokrájete na menší kostky.

Druhou polovinu dýně nakrájejte na menší kostky. Do kastrolu vhoďte plátek másla, na které lehce osmahněte pokrájenou cibulku, přidejte dýni, chvíli opékejte a poté dýni zalijte smetanou. Přiklopte kastrol pokličkou a nechte probublávat tak 20 - 25 minut. Je potřeba, aby dýně byla úplně rozměklá. Mezitím si dejte vařit vodu na těstoviny. Vodu nezapoměňte osolit pořádnou hrstí soli.

Do měkké dýně se smetanou vyloupněte pečené stroužky česneku. Půjde to snadno. Omáčku umixujte na hladký krém.
Osolte podle chuti.


Omáčku promíchejte s těstovinami, které jste uvařili al dente.
Dýňové těstoviny naservírujte na talíř. Na kopec těstovin položte několik kousků pečené dýně, zastrouhejte parmezánem a případně vytuňte opečenými dýňovými semínky. Zakápněte olivovým olejem a podávejte.




Doufám, že mi odpustíte tolik fotografií, ale dýně je neuvěřitelně fotogenická a již pohled na její oranžovou barvu zahřeje.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 19. září 2012 v 14:56 | Reagovat

Máš Luci, pravdu ta dýně je fakt náramně fotogenická, má krásně teple podzimní barvičku a při přípravě i pak na talíři, vypadá nádherně. Nejsem si jistá, jestli bych si pochutnala, vlastně ani nevím, jak dýně chutná, ale určitě bych neodolala a z tvého talířku si nabrala. :-P  :-)

2 Coach Outlet Store Coach Outlet Store | E-mail | Web | 22. září 2012 v 3:18 | Reagovat

caili0921Kreslit se bude na řízenou meditaci, hudbu a součástí jsou i různé afirmační techniky a postupy.

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 25. září 2012 v 13:02 | Reagovat

[1]: Jaruško, dýně se určitě bát nemusíš ;-). Doporučila bych s dýní začít v podobě jemné krémové polévky. Dýni uvař doměkka (ideálně v zeleninovém vývaru), přilij smetanu ke šlehání (ale i 12% bude stačit :-)), rozmixuj dohladka. Dosol či dochuť podle sebe. Polévku na talíři dozdob kapkou zakysané smetany, opraženými dýňovými semínky a fenomenálně k ní opticky i chuťově ladí dýňový olej. Tento recept je jen základní, můžeš experimentovat s druhy dýně či kořením (skořice nebo zázvor si s dýní moc dobře rozumí). Doufám, že si dýni co nejdříve (než bude pozdě :-D) pozveš do své kuchyně :-).

4 Evča Evča | Web | 3. října 2012 v 21:15 | Reagovat

Dýni jsem zkusila teprve nedávno, ale jsem nadšena, takže tento recept si založím do oblíbených a určitě vyzkouším ;-)

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 3. října 2012 v 21:27 | Reagovat

[4]: Evi, tak to si určitě pochutnáš :-). Dýně je prostě ohromně variabilní.

6 coach online outlet coach online outlet | E-mail | Web | 6. října 2012 v 9:33 | Reagovat

Owning one of the leading brands in the world such as Coach is one of the greatest achievements for each and every woman in their life. lindongfang1006

7 coach online outlet coach online outlet | E-mail | Web | 6. října 2012 v 9:37 | Reagovat

Coach is having their products to be constantly in fashion.lindongfang1006

8 Karel Karel | Web | 6. října 2012 v 11:07 | Reagovat

Miluju Dýni a přesně jak píšete, na podzim je to ráj na zemi. Fotky krásné, jídlo vypadá chutně, Těstoviny mám, Dýni taky, jdu vařit.!

9 Karel Karel | Web | 6. října 2012 v 13:11 | Reagovat

Tak už jsem po obědě. No dovolil bych si pár úprav:
Opečené kousky před podáváním posolte, či jinak ochuťte. Na talíři bych už nepoléval olivovým olejem. Moc mi to nesedělo k těm dýním. Naopak toho sýru se nebojte nastrouhat více.
Jinak skvělé zdravé jídlo, Dobrou chuť všem a já děkuju za recept.

10 maryjanka maryjanka | E-mail | 21. září 2014 v 17:14 | Reagovat

Super!!!!Já to potunila ještě tymianem a místo parmezanu jsem použila nasekané slunecnicove semínka smichane s lahudkovym drozdim.

11 Majuška Majuška | 27. května 2015 v 22:59 | Reagovat

Vyzkoušeno s máslovou dýní. Povedlo se, děkuji za skvělý recept, schovám si ho pro příště. Díky O:)

12 linlei3915 linlei3915 | E-mail | 28. září 2015 v 10:22 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?