Říjen 2012

Podzimní víkend v Chebu a Caffe 11

28. října 2012 v 16:48 | coco-choc |  Kam vyrazit?

Těžko uvěřitelné, že fotografie v tomto článku vznikly na začátku října, kdy podzimní listí hýřilo barvami, slunce hřálo a sluneční brýle byly nezbytností. V sobotu jsme mohli za svými okny pozorovat jen sněhové plýskanice, studený vítr a šedivo. O to více je příjemnější čas strávený v posteli s teplým čajem a sušenkami.

Nicméně i přesto, že nás Martin na bílém koni navštívil o několik dní dříve, nechci nechat tyto fotografie v zapomění svého archivu, a to i kvůli nově otevřené chebské kavárně - Caffé 11.

Při naší poslední návštěvě Chebu, což bylo někdy v červenci, jsme si mysleli, že kavárna ještě není otevřena. Byl to omyl, proto naše první návštěva kavárny proběhla až nyní. Už dopředu jsme si našli nějaké fotografie interiéru, které jen naše očekávání zvýšily. Když si připočtete doporučení příbuzných, kteří nám předávali informace od svých známých (aneb jedna pani povidala :-)), jistě pochopíte, proč jsme byli tak zvědaví. Je to jednoduché - Cheb je v zásadě maloměsto s několika restauračními zařízeními povětšinou průměrné až horší úrovně, tudíž otevření baru/kavárny/restaurace "na úrovni" tu bylo milým zpestřením.


První co nás zaujalo byl čistý, vzdušný, barevně příjemný interiér. Následoval přívětivý pohled obsluhy a po vyhledání vhodného stolečku i netradiční, ba pohodlné posezení. Vekovní teresa byla lákavá, nicméně výhled na vitrínu s dezerty přeci jen vyhrál.



Jídelní lístek byl jednodušše a logicky strukturovaný. Najdete v něm několik předkrmů, pár salátů i hlavních jídel, dostatečné množství dezertů. Nápoje jsou samozřejmostí - kávy, čaje, alkoholické i nealkoholické kokteily. Všeho tak akorát, aby si každý dokázal vybrat.


Manžela zaujalo doporučované risotto s lanýžovým olejem a hříbky. Já naopak sáhla po lehkém salátu s gratinovým kozím sýrem, piniovými oříškami, javorovým sirupem a jahodami.

K salátu byla servírována ošatka s pečivem a bylinkovým máslem, které přinesli téměř záhy po naší objednávce, takže nám pečivo posloužilo jako předkrm.


Manželovo risotto bylo chuťově velmi příjemné, akorát rýže mi připadala až moc al dente. Můj salát mě oslovil dosladka laděnou zálivkou, která příjemně kontrastovala s plnějším kozím sýrem, kterému by kratší gratinování přeci nej neuškodilo :-).





Náš lehký oběd jsme zakončili kávou, na kterou jsme byli extra zvědaví. Manžel si objednal lungo, já jsem zůstala věrná cappuccinu.

Jak možná víte, nejsem znalec kávy, nicméně mlsná jsem a vytříbené chutě mám snad také, takže s klidným vědomím a svědomím napíšu, že káva byla příjemně silná, chuť vyvážená a crema u cappuccina propouštěla cukr pozvolna. Dezert jsme si nakonec neobjednali, což v danou chvíli bylo pro naše žaludky správnou volbou, s postupem času si však člověk říká, že se mohl překonat :-).





Při příští návštěvě tento nedostatek napravíme. Protože tato kavárna rozhodně za návštěvu stojí. V Chebu je Caffe 11 vítaným osvěžením a zároveň osamoceným mohykánem, který má styl a který snad přiláká mnoho návštěvníků, kteří ocení kvalitu.

Po oběde přišla vhod procházka linoucí se před prosluněné náměstí a chebské poohří. Možná vám budou následující fotografii připadat trochu kýčovité, ale odstíny žluté, oranžové a červené ve spojitosti s historickými stavbami ani jinak vyznívat nemohou.










Doufám, že mi tsunami fotografií odpustíte, ale já se fakt nemohla rozhodnout, která je ta nejvíc podzimní, nejvíce barevná, nejvíce kýčovitá...

Přeji krásné nedělní odpoledne.

Tříbarevný koláč

25. října 2012 v 13:00 | coco-choc |  Sladké hříchy

"Trojbarevka" se řadí mezi mé osvědčené klasiky, ke kterým se uchyluji, když mě nic nenapadá, když chci mít jistototu, že se vše povede na 100% (někdy prostě na experimenty není čas). Trojbarevka patří mezi nejoblíbenější koláče mého manžele. Pokud znáte, jistě chápete, pokud neznáte, vyzkoušejte a pochopíte...
Ingredience:
1. vrstva:
  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • ¾ prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce mléka
2. vrstva:
  • 750 g tučného tvarohu
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový lusk
3. vrstva:
  • sníh ze 4 bílků
  • 4 žloutky
  • 200 g moučkového cukru
  • 4 lžíce vlažné vody
  • 100 ml oleje
  • 200 g polohrubé mouky
  • ¼ prášku do pečiva
Postup:

Z ingrediencí na první vrstvu připravíte kakaové těsto, které vyválíte nebo "vymačkáte" na plech s vyšším okrajem (pečicí nádoby). Opět je potřeba, aby všechny ingredience měly pokojovou teplotu, resp. máslo bylo spíše měkké. Těsto připravíte následovně: máslo utřete s cukrem a vejcem, přidáte mléko, postupně přidávejte prosátou mouku společně s práškem do pečiva a kakaem. Vytvořte tvárné a nelepivé těsto.


Na kakaovou vrstvu nalijete tvarohovou náplň, jež připravíte vcukuletu. Žloutky, cukr a tvaroh vymícháte do hladkého krému. Nezapomenete přidat vyškrábnutá zrníčka z 1 vanilkového lusku.


Koláč zakončíte žloutkovou vrstvou. Začnete šlehat žloutky. Nejprve pomalu. Ke žloutkům slabým pramínkem přiléváte vodou. Přidáte cukr a následně, opět spíše pomalu než rychle, přilijete olej - neustále šleháte. Přisypete mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháte i sníh. Nanesete na tvarohovou náplň a upečete dozlatova.


Přeji dobrou trojbarevnou chuť.


PS: koláč jsem pekla jen v malé skleněné zapékací misce o průměru asi 20 - 25 cm (nejsem si jistá), tudíž jsem si vystačila s polovičním mnostvím ingrediencí.

Linguine s cottagem a brokolicí

10. října 2012 v 14:39 | coco-choc |  Těstoviny, obiloviny, luštěniny

Nic snažšího a nic rychlejšího už asi těžko vymyslím. Těstoviny se dají využít na tisíce a tisíce různých způsobů a často nás dokáží zachránit v rekordním časem před ukrutným hladem.

Ingredience na 2 porce:
  • linguine nebo jiné dlouhé těstoviny
  • 1 menší brokolice
  • 2 zeleninové sýry cottage
  • parmezán
  • bazalka či jiná bylinka
  • sůl, olivový olej


Postup:

1. Brokolici oberte na menší růžičky, spařte vroucí vodou (perfektně si ulehčíte práci rychlovarnou konvicí). Spařenou brokolici zchlaďte, zachováte tak barvu i kýžené vitamíny.


2. Těstoviny uvařte al dente.


3. Uvařené těstoviny prokápněte olivovým olejem a promíchejte se sýry cottage (teplem těstovin se příjemně rozpustí), brokolicí a natrhanými bylinkami. Můžete přidat i stroužek prolisovaného česnkem. Dosolte podle chuti.

4. Naservírujte na talíře, dozdobte /dochuťte/ strouhaným parmezánem.



5. Nechte si chutnat!

Dvoubarevka aneb stálice mezi bábovkami

3. října 2012 v 21:48 | coco-choc |  Sladké hříchy
Všichni ji známe. Každý ji má rád. Mramorová, třená, dvoubarevná, jak chcete. Každá rodina má svůj rodinný recept, který je zaručeně nejlepší.

Já vám samozřejmě překládám tu nejlepší recepturu z nejlepších. Jen pamatujte, do této bábovky patří jen pravé máslo, bílky se musí ušlehat do pevného sněhu a kakao musí být opravdu kvalitní holandské. Pokud dodržíte jednoduché a osvědčené postupy, slibuju, že se MÁ dvoubarevka zařadí mezi VAŠE rodinné poklady.


Ingredience:
  • 350 g krystalového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • sníh ze 6 bílků
  • 6 žloutků
  • 250 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžíce holandského kakaa
Jelikož výše uvedené množství ingrediencí na opravdu velkou bábovku a nás tolik není, množství surovin jsem si přepočítala na 4 vajíčka.


Postup:
Je potřeba, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu, jen tak se vám bábovka nesrazí a povede na 120 %.

V míse utřete cukr, máslo a žloutky. Postupně přilévejte mléko. Promíchejte a přisypejte mouku s práškem do pečiva.


Na závěr opatrně přimíchejte sníh z bílků. Sníh jen lehounce vmíchejte do těsta.


Poctivě si vymažte formu na bábovku, vysypejte hroubou moukou nebo strouhankou a vlijte 2/3 těsta. Do zbytku vmíchejte kakao. Kakaovou část naneste na nalité těsto. Pokud chcete mít mramorovou struktury bábovky, udělejte v těstě pár "klikyháků" obráceným koncem např. lžíce.




Bábovku pečte při 170 stupních asi 50 - 60 minut (mé "změnšené" bábovce stačilo 45 minut). Bábovka je hotová, pokud testovací špejli vytáhnete suchou. Vychladlou bábovku pocukrujte a podávejte s dobrým čajem.



Přeji dobrou chuť!
A kam dál?