Dvoubarevka aneb stálice mezi bábovkami

3. října 2012 v 21:48 | coco-choc |  Sladké hříchy
Všichni ji známe. Každý ji má rád. Mramorová, třená, dvoubarevná, jak chcete. Každá rodina má svůj rodinný recept, který je zaručeně nejlepší.

Já vám samozřejmě překládám tu nejlepší recepturu z nejlepších. Jen pamatujte, do této bábovky patří jen pravé máslo, bílky se musí ušlehat do pevného sněhu a kakao musí být opravdu kvalitní holandské. Pokud dodržíte jednoduché a osvědčené postupy, slibuju, že se MÁ dvoubarevka zařadí mezi VAŠE rodinné poklady.


Ingredience:
  • 350 g krystalového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • sníh ze 6 bílků
  • 6 žloutků
  • 250 ml mléka
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 lžíce holandského kakaa
Jelikož výše uvedené množství ingrediencí na opravdu velkou bábovku a nás tolik není, množství surovin jsem si přepočítala na 4 vajíčka.


Postup:
Je potřeba, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu, jen tak se vám bábovka nesrazí a povede na 120 %.

V míse utřete cukr, máslo a žloutky. Postupně přilévejte mléko. Promíchejte a přisypejte mouku s práškem do pečiva.


Na závěr opatrně přimíchejte sníh z bílků. Sníh jen lehounce vmíchejte do těsta.


Poctivě si vymažte formu na bábovku, vysypejte hroubou moukou nebo strouhankou a vlijte 2/3 těsta. Do zbytku vmíchejte kakao. Kakaovou část naneste na nalité těsto. Pokud chcete mít mramorovou struktury bábovky, udělejte v těstě pár "klikyháků" obráceným koncem např. lžíce.




Bábovku pečte při 170 stupních asi 50 - 60 minut (mé "změnšené" bábovce stačilo 45 minut). Bábovka je hotová, pokud testovací špejli vytáhnete suchou. Vychladlou bábovku pocukrujte a podávejte s dobrým čajem.



Přeji dobrou chuť!
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 toffo toffo | 3. října 2012 v 22:01 | Reagovat

Tu tvou formu a bábovky z ní vyklopené nikdy nepřestanu obdivovat. Nádherné tvary. A tradiční náplň jako od babičky? Ráda do bílého těsta strouhnu trochu citrónové kůry.

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 4. října 2012 v 7:33 | Reagovat

[1]: Ta forma je úžasná, viď? Manžel mi ji sehnal od známého, který vlastní starožitnictví. I obyčejnému těstu dodá potřebnou noblesu. Já naopak citrónovou kůru ve sladkém pečivu nemám vůbec ráda, i když vím, že by měla být ;-). Děkuji Ti za návštěvu :-).

3 Jarka Jarka | Web | 4. října 2012 v 9:12 | Reagovat

Mramorovou bábovku, už jsem nepekla sto let. Musím si totiž pořídit novou formu, ta moje stará mi bábovky při vyklápění trhá a to se snažím formu postivě a pečlivě vysypat, aby ani místečko nezůstalo holé a stejně zas bábovku zničím. Posledně už mě to tak dopálilo, že jsem se zařekla - dokud nebude jiná forma, nebude ani bábvka. ???  :D

4 Catalina Catalina | E-mail | Web | 11. října 2012 v 15:45 | Reagovat

Nádherná bábovka! Kakaová část vypadá obzvlášť lákavě :) Jak píše toffo, máš úžasnou formu :)) Já mám doma taky takovou postarší, ale je to klasika :D Aspoň se z ní zatím daří vyklápět bábovky úspěšně :D

5 Coach Outlet Online Coach Outlet Online | E-mail | Web | 17. října 2012 v 10:34 | Reagovat

... 1017&yaoxiaoyao
Innovative time Louis Vuitton fashion establishing location in Taipei, the particular LV Monogram innovative India fuzzy, being a malfunctioning physical appearance.... 1017&yaoxiaoyao

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 1. listopadu 2012 v 7:56 | Reagovat

[3]: Jaruško, také mě má krásná forma občas zlobí. Nechce speciálně vyklápět úplně báječnou tvarohovou bábovku. Potvora jedna :-). Také jsem se jeden čas zařekla, že už nebudu bábovku péct, dokud si nepořídím novou formu, ale po čase jsem ji vzala na milost a teď seká latinu :-D.

7 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 1. listopadu 2012 v 7:58 | Reagovat

[4]: Catalino, ty nějakou speciální formu ani nepotřebuješ :-). Tvé výtvory jsou úžasné i bez starožitné formy :-).

8 Daniel Daniel | Web | 29. listopadu 2012 v 13:50 | Reagovat

Bábovka je klasika a musím říct, že pro dvoubarevnou nebo mramorovanou jak se jí taky myslím říká, mám opravdu slabost. Pamatuji, jak ji dělávala maminka..s trochou drcených oříšků, nebo sem tam s takovým tím slazeným ovocem.

9 linlei3915 linlei3915 | E-mail | 28. září 2015 v 9:54 | Reagovat
10 jynx jynx | Web | 8. září 2016 v 5:19 | Reagovat

pujcky porovnani online kalkulacka :-?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?