Listopad 2012

Homemade cookies

16. listopadu 2012 v 10:02 | coco-choc |  Sladké hříchy

Dá se říct, že dnešní recept nepředstavuje nic extra. Prostě standardní (rozuměj vynikající) oříškové sušenky, kterým jsem dodala punc výjimečnosti speciálním razítkem. Dnešní recept má být malou inspirací, jak z ničeho udělat něco :).

Ingredience:
  • 100 g jemně mletých vloček
  • 120 g třtinového cukru
  • 130 g másla (hodně měkkého)
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 100 g jemně mletých ořechů (měla jsem lískové)
  • 1 lžička skořice
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 180 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli

Postup:
Změkklé máslo spojte s třtinovým cukrem, vločkami, ořechy, solí i skořicí a vajíčkem a vytvořte lepivější drobenku, přidejte vajíčko a zapracujte. Nakonec prosejte mouku, kakao i prášek do pečiva. Uplácejte tvárné a nelepivé těsto.


Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte jej alespoň půl hodinky odpočinout v lednici. Těsto se pak nebude tolik trhat.

Troubu si rozehřejte na cca 170 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem. A teď se můžete vesela vrhnout na tvarohání sušenek. Můžete samozřejmě udělat malou kuličku, kterou jemně rozplácnete dlaní a hotovo dvacet. Můžete si vzít k ruce i různá vykrajovátka a vytvořit si tak třeba celou zoo... Anebo jako já si můžete pořídit kouzelné razítko, které vám zpečetí, že jste si sušenky plácali opravdu doma...

Razítko jsem si pořídila v Naoku, kde je evidentně vyprodané. Nicméně to můžete zkusit např. tady. Chvíli mi trvalo, než jsem si našla v razítkování sušenek systém, protože se mi těsto vždy na razítko nalepilo, ale nakonec jsem to vychytala :). Do misky jsem si odsypala trochu hladké mouky a razítko vždy do mouky namočila. Z těsta jsem si udělala kuličku a rovnou razítkem vytlačila placku.

Sušenky jsem pekla kolem 7 minut.

Doporučuju k nedělní snídani společně se sklenicí mléka či kakaem.


Přeji krásný pátek a nadcházející víkend!

Dýňová polévka s kokosovým mlékem a pečená máslová dýně

9. listopadu 2012 v 20:57 | coco-choc |  Zelenina
S tímto receptem se hlásím možná trochu s křížkem po funuse, neboť sezóna dýně je již v nenávratnu pryč. Myslím si, že to bude /byl/ můj poslední dýňový pokus roku 2012 (mrazákové zásoby nemám :-))

Ingredience na polévku:
  • 1 hokkaido dýně
  • hrst červené čočky
  • ideálně domácí zeleninový vývar
  • malá plechovka kokosového mléka
Ingredience na pečenou dýni:
  • 1 máslová dýně
  • olivový olej
  • několik stroužku česneku
  • bylinková sůl, koření či bylinky podle chuti

Příprava polévky:
Hokkaido dýni pořádně omyjte, rozpulte, semínka odstraňte a nakrájejte na větší kostky. Hokkaido dýni neloupejte. Sloupka tepelnou úpravou krásně změkne.

Kousky dýně vhoďte do hrnce a zalijte vývarem (dobře, použila jsem ten kohoutí...). Množství vody záleží na Vašich preferencí hustoty polévky. Já mám raději polévku hustší, takže dýni zaliju tak, aby byly všechny kousky tak akorát ponořené. Přihoďte červenou čočku, která polévku příjemně zahustí a vařte do doby, dokud dýně nebude měkká až rozměklá (tak 30 min. by mělo stačit). Polévku nyní rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém, který zjemněte kokosovým mlékem. Kokosové mléko dodá polévce jiný - exotičtější - rozměr než klasickou smetana. Nyní už polévku dochuťte podle chuti.

Příprava pečené dýně:
Máslovou dýni oloupejte, rozpulte, vydladejte lžicí semínka a nakrájejte na klínky tak 1,5 cm silné. Plátky dýně poklaďte na plech s pečicím papírem. Dýni okořeňte bylinkovou solí a zakápněte olivovým olejem. Mezi dýni poházejte česnek.


Pečte v předehřáté troubě na 180 - 190 stupňů tak 35 - 40 minut (prostě do doby, než bude dýně měkká).

Pečenou dýni můžete servírovat s vyloupanými stroužky pečeného česneku společně s jemnou kokosově laděnou polévkou.


Přeji dobrou, stále ještě podzimní, chuť.

PS: omlouvám se za zhoršenou kvalitu fotografií, bohužel jsem nestihla denní světlo ;-)
A kam dál?