Dýňová polévka s kokosovým mlékem a pečená máslová dýně

9. listopadu 2012 v 20:57 | coco-choc |  Zelenina
S tímto receptem se hlásím možná trochu s křížkem po funuse, neboť sezóna dýně je již v nenávratnu pryč. Myslím si, že to bude /byl/ můj poslední dýňový pokus roku 2012 (mrazákové zásoby nemám :-))

Ingredience na polévku:
  • 1 hokkaido dýně
  • hrst červené čočky
  • ideálně domácí zeleninový vývar
  • malá plechovka kokosového mléka
Ingredience na pečenou dýni:
  • 1 máslová dýně
  • olivový olej
  • několik stroužku česneku
  • bylinková sůl, koření či bylinky podle chuti

Příprava polévky:
Hokkaido dýni pořádně omyjte, rozpulte, semínka odstraňte a nakrájejte na větší kostky. Hokkaido dýni neloupejte. Sloupka tepelnou úpravou krásně změkne.

Kousky dýně vhoďte do hrnce a zalijte vývarem (dobře, použila jsem ten kohoutí...). Množství vody záleží na Vašich preferencí hustoty polévky. Já mám raději polévku hustší, takže dýni zaliju tak, aby byly všechny kousky tak akorát ponořené. Přihoďte červenou čočku, která polévku příjemně zahustí a vařte do doby, dokud dýně nebude měkká až rozměklá (tak 30 min. by mělo stačit). Polévku nyní rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém, který zjemněte kokosovým mlékem. Kokosové mléko dodá polévce jiný - exotičtější - rozměr než klasickou smetana. Nyní už polévku dochuťte podle chuti.

Příprava pečené dýně:
Máslovou dýni oloupejte, rozpulte, vydladejte lžicí semínka a nakrájejte na klínky tak 1,5 cm silné. Plátky dýně poklaďte na plech s pečicím papírem. Dýni okořeňte bylinkovou solí a zakápněte olivovým olejem. Mezi dýni poházejte česnek.


Pečte v předehřáté troubě na 180 - 190 stupňů tak 35 - 40 minut (prostě do doby, než bude dýně měkká).

Pečenou dýni můžete servírovat s vyloupanými stroužky pečeného česneku společně s jemnou kokosově laděnou polévkou.


Přeji dobrou, stále ještě podzimní, chuť.

PS: omlouvám se za zhoršenou kvalitu fotografií, bohužel jsem nestihla denní světlo ;-)
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Pavlína Pavlína | 15. června 2013 v 11:23 | Reagovat

Tato dýňová polévka má krásnou oranžovou barvu a výbornou jemnou chuť :-)
Neměla jsem doma zrovna kokosové mléko.
Tak jsem do ní použila klasickou smetanu a jako polévkovou zavářku jsem použila kokosové lupínky (= Kokos chips) od firmy Alnatura. V polévce lupínky příjemně křupaly a dodaly polévce exotickou kokosovou příchuť.
Jako obměnu této polévky jsem do ní zas napodruhé přidala kousíček jemně nastouhaného čerstvého zázvoru a taky to nebylo špatné - polévka měla říz ;-)

2 linlei3915 linlei3915 | E-mail | 28. září 2015 v 10:24 | Reagovat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?