Prosinec 2012

Vánoční cukroví - pracny

6. prosince 2012 v 21:26 | coco-choc |  Sladké hříchy

Psát, že se Vánoce blíží mílovými kroky, by bylo téměř trapné a ukamenování hodné. Nevím, jak jste na tom se svým vztahem k vánočním svátkům, jestli se na ně těšíte jako malí nebo naopak máte pocit, že Vám Vánoce přivodí heart attack.

Ať jste příznivcem jedné či druhé strany, jsem přesvědčena, že vůně vánočního curkoví potěší každého.

Pro mě pracny symbolizují začátek Vánoc. Teprve s vůní skořice a hřebíčku začíná ten pravý vánoční čas...

Ingredience:
  • 370 g hladké mouky
  • 250 g krystalového cukru
  • 250 g másla
  • 250 g najemno namletých ořechů
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 vejce
Postup:
Tradičně je nutné, abyste měli všechny ingredience v pokojové teplotě, resp. máslo je lepší velmi měkké. Když peču cukroví, veškeré ingredience si dopředu připravím, navážím, naměřím, aby mi pak šlo vše od ruky.

Jestli u pracen existuje nějaký postup, co k čemu přidávat, co míchat s čím, tak já ho nemám. Prostě všdchny ingredience vysypu a naskládám do jedné velké mísy a patlám se s tím tak dlouho, dokud nemám hladké, kompaktní a nelepivé těsto. Vždycky mi to takhle vyjde :-). Pokud chcete, riskněte to se mnou...

Hotové těsto zabalte do potravinářské fólii a nechte těsto alespoň před noc odpočívat.


Druhý den si připravte formičky na pracny a vymažte je lehce olejem. Trobu si předehřejte cca na 175 stupňů. Formičky naplňtě těstem a uprostřed nechte malinkou prohlubeň - pracny ještě trochu nabudou.



Pracny pečte tak 10 - 12 minut (podle velikosti formiček - já měla evidentně velikost mravenčí...). Upečené pracny nechte chvilku zchladnout, pak je prostě nějak dostaňte z formiček ven. Občas to chce trochu poprosit a občas to chce použít trošku hrubší síly.


Ještě teplé pracny obalujte v moučkovém cukru, který jste ovoněli vanilkou.



Skladujte na chladném a nelákavém místě. Pracny většinou peču během prvního adventu.

Přeji krásný předvánoční čas.

Kuřecí nudličky v kokosovém mléce s jasmínovou rýží

4. prosince 2012 v 8:28 | coco-choc |  Maso

Recept trochu švihnutý do Asie, a to díky kokosovému mléku, zázvoru a chilli. U nás doma trochu neobvyklé chutě, které ale přinesly vítanou změnu z tradičního repertoáru receptů.

A když už si hrajeme na ásii, musíme jako přílohu podávat jasmínovou rýži. Jo, a nezapomeňte jíst hůlkami ;-).

Ingredience:
  • 2 větší kuřecí prsa
  • 400 ml kokosové mléka
  • kousek zázvoru
  • 1 chilli paprička (nebo také více či méně, záleží na tom, jak moc pálivé máte rádi)
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • kari koření
  • olivový olej
  • sůl, třtinový cukr na ochucení
Příloha:
  • jasmínová rýže
  • máslo
  • česnek nebo cibule
  • sůl

Postup:
V pánvi rozpalte olej. Přihoďte na nudličky pokrájené kuřecí maso, maso nechte chvíli opékat, aby se zatáhlo a získalo zlatavou kůrčičku, poté promíchejte a opékejte zase z jiné strany.


Následně přihoďte pokrájený zázvor, najemno nasekanou chili papričku i nasekaný česnek.


Opékejte společně s masem, osolte a okořeňte kari kořením.


Lehce promíchejte a zalijte kokosovým mlékem. Nechte za občasného promíchání probublávat do zhoustnutí mléka. Omáčku ochutnejte a dosolte, příp. doslaďte podle chuti.

Příprava rýže je rychlá a snadná, takže ji zvládnete levou zadní uvařit společně s masem. U jasmínové rýže si vždy pamatujte: na 1 šálek rýže připadne 1 a půl šálku vody. Voda musí být hodně slaná, neboť rýže dost soli do sebe vstřebá. Rýži neproplachujte, nýbrž ji krátce osmahněte na másle společně s česnekem nebo jemně posekanou cibulkou. Rýži poté zalijte uvedeným množstvím vody a vařte ji pod pokličkou na mírnějším plameni naskus.


Rýži podávejte společně s omáčkou z kokosového mléka a kuřecím masem.



Přeji dobrou, možná trochu pálivou a jistě i trochu exotickou chuť!
A kam dál?