Vánoční cukroví - pracny

6. prosince 2012 v 21:26 | coco-choc |  Sladké hříchy

Psát, že se Vánoce blíží mílovými kroky, by bylo téměř trapné a ukamenování hodné. Nevím, jak jste na tom se svým vztahem k vánočním svátkům, jestli se na ně těšíte jako malí nebo naopak máte pocit, že Vám Vánoce přivodí heart attack.

Ať jste příznivcem jedné či druhé strany, jsem přesvědčena, že vůně vánočního curkoví potěší každého.

Pro mě pracny symbolizují začátek Vánoc. Teprve s vůní skořice a hřebíčku začíná ten pravý vánoční čas...

Ingredience:
  • 370 g hladké mouky
  • 250 g krystalového cukru
  • 250 g másla
  • 250 g najemno namletých ořechů
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžička hřebíčku
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 vejce
Postup:
Tradičně je nutné, abyste měli všechny ingredience v pokojové teplotě, resp. máslo je lepší velmi měkké. Když peču cukroví, veškeré ingredience si dopředu připravím, navážím, naměřím, aby mi pak šlo vše od ruky.

Jestli u pracen existuje nějaký postup, co k čemu přidávat, co míchat s čím, tak já ho nemám. Prostě všdchny ingredience vysypu a naskládám do jedné velké mísy a patlám se s tím tak dlouho, dokud nemám hladké, kompaktní a nelepivé těsto. Vždycky mi to takhle vyjde :-). Pokud chcete, riskněte to se mnou...

Hotové těsto zabalte do potravinářské fólii a nechte těsto alespoň před noc odpočívat.


Druhý den si připravte formičky na pracny a vymažte je lehce olejem. Trobu si předehřejte cca na 175 stupňů. Formičky naplňtě těstem a uprostřed nechte malinkou prohlubeň - pracny ještě trochu nabudou.



Pracny pečte tak 10 - 12 minut (podle velikosti formiček - já měla evidentně velikost mravenčí...). Upečené pracny nechte chvilku zchladnout, pak je prostě nějak dostaňte z formiček ven. Občas to chce trochu poprosit a občas to chce použít trošku hrubší síly.


Ještě teplé pracny obalujte v moučkovém cukru, který jste ovoněli vanilkou.



Skladujte na chladném a nelákavém místě. Pracny většinou peču během prvního adventu.

Přeji krásný předvánoční čas.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Pipi Pipi | E-mail | Web | 10. prosince 2012 v 15:11 | Reagovat

Koukám, že pracny děláš taky ve všech možných formičkách, ty ve tvaru medvědí "tlapky" nepoužíváš? Podle nich mám pocit vznikl název, pracny, ne? :-)

Jinak já sním cokoliv domácího, co mi kdo dá pod nos... :-) ale hodně ráda mám i nepečené cukroví. Jaký další druh ještě budeš péct? Něco nového, nebo spíš klasiku? Uvidíme to tady na blogu?

2 Jarka Jarka | Web | 13. prosince 2012 v 9:43 | Reagovat

Pracny už jsem nějak přestala péct, když jsem je dala na talíř s ostatním cukrovím, vždycky na něm zbývaly jako poslední. :-P
Dnes máš Luci, svátek. Přeji ti k němu všechno nejlepší, hodně zdraví a dobrou náladu v předvánočním čase. ;-)

3 Petrik Petrik | Web | 13. prosince 2012 v 17:06 | Reagovat

az sa mi slinky zbiehaju ;)

4 Lean Lean | Web | 16. prosince 2012 v 22:48 | Reagovat

Pracny miluju :) Taky je dělám v různých formičkách, protože ty v menších mizí rychleji než ty tlapkové. Už se moc na ně těším :-)

5 Babeta Babeta | E-mail | Web | 27. prosince 2012 v 21:39 | Reagovat

Tak a já jsem si letos objednala silokonové formy na pracny, a tím pádem už navždy končím s pracným vyklepáváním pracen z plechových formiček. :-D Z těch silikonových forem se upečené cukroví vysype úplně samo a práce s nima je prstě žůžo... Za chvíli bylo hotovo.
Jinak já těsto zadělávám tak, že si nejprve promísím v míse všechno sypké, pak doprostřed udělám ďůlek, do něj rozklepnu vejce a kolem pokrájím máslo (Heru). A pak už jen hnětu...

6 skarletka skarletka | E-mail | 7. ledna 2013 v 15:43 | Reagovat

Ja si zjednodušujem vypracovanie cesta, všetko robím v robote s takými nožmi na sekanie mäsa, stačí pár sekúnd a je to hotové. Robím viac ciest za sebou, postupujem od najsvetlejšieho po najtmavšie, odložím do chladu a postupne spracovávam. Problém s vyklápaním cesta z formičiek som vyriešila tak, že hrudku cesta, ktorú dávam do vymastenej formičky najprv pritlačím do hrubej múky, potom hneď vložím do formičky, 99%  upečených kúskov vypadne bez problémov

7 linlei3915 linlei3915 | E-mail | 28. září 2015 v 10:23 | Reagovat
8 Danča Hájková Danča Hájková | E-mail | Web | 29. listopadu 2015 v 16:23 | Reagovat

Ahojky, kdyby někdo chtěl,připravila jsem pro vás zdravé vánoční cukroví :-). http://www.dancahajkova.com

9 sTARK sTARK | Web | 15. dubna 2017 v 16:03 | Reagovat

Cukroví je rozhodně super, ale problémem je cukr a strašně moc tuku (másla), které cukroví obsahuje. U nás na webu najdete několik variant na zdravé cukroví, které není zdraví nebezpečné a nemusíte se bát ho sníst hodně, protože je vážně zdravé! :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
A kam dál?