Duben 2013

Cuketové lasagne

27. dubna 2013 v 19:24 | coco-choc |  Těstoviny, obiloviny, luštěniny

Lasagne nejsou žádná věda, jen budete potřebovat o krapet více času než namazání chleba z máslem, správný timing a trochu logistického umu.

Klíčem úspěchu je důkladná příprava. Doporučuji si vše připravit na jedno místo, předkrájet si zeleninu, předstrouhat si sýr, předehřát si troubu. Minimálně ten poslední krok učiňte a troubu rozpalte na 180 stupňů.

Co budete potřebovat?

Poznámka: v závorkách uvádím množství, které jsem používala já, ale vařila jsem by oko, takže se nemusíte striktně držet mého receptu.
  • několik plátků lasagní
  • celer (240 g)
  • mrkev (250 g)
  • petržel (120 g)
  • cibule (200 g)
  • 1000 ml rajčatového pyré
  • 2 malé cukety (400 g)
  • česnek
  • 250 g mozzarelly
  • bazalka
  • 1 l mléka
  • 100 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • muškátový oříšek
  • parmezán
  • olivový olej
  • sůl

Jak na věc?
Inu, surovin není rozhodně málo, ale nebojte, všechny se naskládají do jednoho pekáče.
Začněte zeleninovo-rajčatovou omáčkou. Veškerou kořenovou zeleninu si nakrájejte na malé kostičky. Zeleninu zpěňte na olivovém oleji. Cca po sedmi minutách opékání, přidejte nakrájenou cibuli a plátky česneku. Společně zarestujte a poté zalijte rajčatovým pyré. Hrnec s omáčkou přiklopte a vařte na mírném plameni tak 30 minut (prostě do změknutí zeleniny). Teprve když je omáčka hotová, tak ji dochucuji solí a cukrem. A taky bazalkou.



Nyní se můžete vrhnout na bešamel. Jedná se o jednu z nejzákladnějších omáček, pro kterou v kuchyni naleznete nejedno využití. V kastrolu si rozehřejte máslo, následně přisypejte mouku a tak 2 minuty opékejte (jíška nesmí ztmavnout). Přilijte mléko a poctivě rozmíchejte všechny hrudky. Ochuťte solí a špetkou muškátového oříšku. Omáčku provařte cca 12 minut.
Cukety... Konečně přišla jejich chvíle slávy. Omyté cukety pokrájejte na šikmé a tenké plátky. Postupně je opečte na pánvi (s olivovým olejem, samozřejmě). Je třeba, aby každý plátek měl na pánvi trochu životního protoru, aby se mohl opéci a nezačal se dusit.


A konečně budeme moci své dílko seskládat. Vezmete si k ruce zapékací nádobu či nějaký pekáček. Vždy začínám vrstvou bešamelu, který překryju vrstvou lasagní (pokud potřebuju, a to já vždycky, tak si lasagne nalámu tak, abych měla celý plochu pekáčku zakrytou). Teď přijde na řadu rajčatová omáčka. Nebojte se jí dát hodně. Těstoviny potřebují tekutinu, aby se "uvařily". Nyní přichází na řadu náš bešamel, který následuje několik plátků mozzarelly. A teď zase lasagne, rajčatová omáčka, bešamel, opečené cukety, lasagne a takto pokračujete až nemáte omáčku, bešamel ani mozarellu. Vždy končete vrstvou omáčky a bešamelu. Vlastně ne, lasagne ještě korunujeme pořádnou vrstvou parmezánu.



Lasagne jsem pekla asi 35 minut. Alespoň doufám, že to bylo cca tolik, jsem hlava děravá... Když to zjednosuším, tak dozlatova.

Jedna rada na závěr. Lasagne jsou mrchy, nedají se esteticky naservírovat hned po upečení. Tuto neposlušnost můžete obejít tak, že stolovníkům rozdáte lžíce, ať si naberou kolik chtějí. Jojo, pak je tu ještě jedno více elegatní řešení, péci lasagne v jednoporcovkách, ale kdo se s tím mám vrstvit po jednotlivých mističkách a kdo to hlavně má pak mýt (anebo je to taky jen má výmluva, neboť jednoporcovky nevlastním :-)).



Přeju dobrou chuť!
A kam dál?